tužba za genocid

Južnoafrička Republika osudila izraelski napad na logor u Rafahu

28.05.2024 u 15:24

Bionic
Reading

Južnoafrička Republika (JAR) osudila je u utorak izraelski napad na šatorski logor u Rafahu, na jugu Gaze, tvrdeći da sadašnji uvjeti u Gazi opravdavaju njihovu tužbu za genocid protiv Izraela na UN-ovom sudu

"JAR se pridružuje međunarodnoj zajednici u osudi žalosnih i brutalnih napada na nevine civile nakon što su izraelske snake bombardirale logor s raseljenim Palestincima u određenoj sigurnoj zoni u Rafahu", priopćio je Odjel za međunarodne odnose i suradnju (DIRCO). U priopćenju se dodaje da su "grozni napadi uslijedili dva dana nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio obustavu ofenzive na Rafah.

ICJ je prošli tjedan podržao zahtjev JAR-a da se Izraelu naredi obustava ofenzive i nakon što je Pretoria optužila Izrael za genocid.

Izrael odlučno odbacuje optužbe JAR-a.

DIRCO u priopćenju pita "koliko dugo će međunarodna zajednica gledati uništenje cijelog stanovništva prije nego svijet reagira protiv tih okrutnih i neprestanih napada".

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas u ponedjeljak je javilo da je najmanje 45-ero ljudi, većinom žena i djece, poginulo u izraelskom zračnom napadu na Rafah, tj. šatorsko naselje za raseljene.

Prethodno je Hamas lansirao raketne projektile na Tel Aviv, a izraelska vojska je rekla da su njezini zrakoplovi napali Hamasov kompleks u Rafahu u kojem su djelovali istaknuti Hamasovi teroristi te da je "napad izveden protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, korištenjem preciznog streljiva i na temelju preciznih obavještajnih podataka koji su ukazivali na Hamasovo korištenje područja".