Konzumacija niskokalorične hrane djeluje na aktivnosti najmanje 900 gena, produljuje život i smanjuje starosnu demenciju kako kod miševa tako i kod ljudi, pokazalo je jedno novo opsežno istraživanje
Neuroznanstvenici iz NYU Langone Medical Centera svoje su rezultate predstavili u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Society for Neuroscience u Washingtonu.
Prema njihovoj studiji provedenoj na ženkama miševa, prehrana koja uključuje manje kalorija iz ugljikohidrata odgađa pojavu nekih simptoma starenja i kroničnih bolesti kod sisavaca, uključujući i ljude.
'Naše je istraživanje pokazalo kako smanjenje kalorija praktično zaustavlja ekspresiju gena u fenotipu starenja; kako neki geni određuju ponašanje miševa, ljudi i drugih sisavaca dok stare', rekao je jedan od voditelja istraživanja dr. Stephen D. Ginsberg.
No Ginsberg ističe da to ne znači da možemo očekivati da će smanjenje kalorija djelovati kao neko 'vrelo mladosti', već da njegova studija 'predstavlja nove dokaze koji potvrđuju važnost prehrane u odgađanju efekata starenja i bolesti povezanih sa starenjem'.
Znanstvenici već desetljećima znaju da smanjenje unosa kalorija produljuje živote glodavaca i nekih drugih životinja. No njegovo djelovanje na ljude nije bilo dobro razjašnjeno. Uglavnom se smatralo da niskokalorična hrana kod ljudi djeluje pozitivno na smanjenje rizika bolesti srca, visokog tlaka i srčanih udara. Međutim, raširen genetski utjecaj na pamćenje i dijelove mozga važne za učenje i pamćenje nije bio poznat. U ranijim studijama, kaže Ginsberg, zabilježeni su samo utjecaji dijete na jedan ili dva gena, a njegova je studija pratila efekte na 10.000 gena.
U novom istraživanju ženke miševa dobivale su granule s 30 posto manje kalorija od kontrolne skupine. Analize tkiva područja hipokampusa, dijela mozga koji najprije pogađa Alzheimerova bolest, provedene su u sredini u kasnoj zreloj dobi miševa kako bi se analizirala razlika u ekspresiji gena tijekom vremena.