DAN OBRANE ZADRA

Kalmeta u mimohodu sjećanja unatoč bolovima u nozi

03.10.2013 u 11:58

Bionic
Reading

U Zadru je danas započelo obilježavanje Dana obrane grada. 'Grad se branio junački, a ciljevi agresora bili su vrlo ozbiljni. Hrvatski branitelji, Zadrani, žitelji ove županije, ali i pripadnici drugih postrojbi koje su sudjelovale u obrani grada Zadra, zajedno sa svim Zadranima obranili su ovaj grad. Zbog toga i ove godine želimo obilježiti te događaje i prvenstveno odati počast svima onima koji su dali život u obrani Zadra i domovine Hrvatske, ali i svim Zadranima i Zadrankama koji su živjeli u ovom gradu i obavljali svoje dužnosti kao civili, jer oni su bili velika potpora braniteljima na prvoj crti bojišnice', kazao je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta

Na novinarsko pitanje hoće li sudjelovati u mimohodu sjećanja na prvoj crti obrane gradonačelnik, Kalmeta je rekao da hoće, unatoč tomu što ga boli noga. Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je kako prvo mora procijeniti hoće li moći prohodati 12 kilometara. Drugi dogradonačelnik Ivica Vlakić pohvalio se kako će sudjelovati u mimohodu, i to u uniformi.

Prigodni program započinje u ogranku Gradske knjižnice Ploče gdje će se održati 'Večer sjećanja na junake obrane Zadra' u organizaciji Udruge Žena u Domovinskom ratu. U petak će u Kneževoj palači s početkom u 12 sati biti otvorena izložba ratnih fotografija više autora, a na nekoliko mjesta po gradu bit će izložene ratne fotografije poznatih zadarskih fotografa Zvonka Kucelina i Željka Karavide.

U večernjim satima s početkom u 18 sati, održat će se predavanje 'Kako smo obranili Zadar' u organizaciji Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV-a.


U subotu će biti organiziran tradicionalni mimohod sjećanja po prvoj crti 'Od Dračevca do Bokanjca', a okupljeni će prijeći put dug 12 kilometara na kojemu će obići mjesta pogibije svojih suboraca i civila. Na tom putu poginula je 21 osoba, 15 branitelja i šest civila. Ivan Matak, predsjednik Udruge ratnih veterana Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske 'Bojna kralj Tomislav', pozvao je Zadrane da se pridruže mimohodu i apelirao da se na kuće postave hrvatski stjegovi.

Glavna događanja su u nedjelju kada će u jutarnjim satima gradom proći Gradska glazba koja će svirati budnicu te će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju, pred spomenikom Imotskim vitezovima, kod Križa na Ploči i kod Spomen obilježja na Dračevcu. Nakon toga slijedi susret branitelja uz svečani program.

U subotu i nedjelju Liburnija je organizirala posebne linije za Dračevac. U subotu u 9 s Male pošte, a potom i Kolodvora krenut će jedan autobus, a u 9,30 dva, a povratak je dogovoren za 14 i 14,30 sati. U nedjelju će s polaskom u 9,45 sati prometovati autobus s Kolodvora do crkve Sv. Petra na Ploči. U 11 i 11,30 sati, s Male pošte i Kolodvora kreću autobusi za Dračevac.