moćni čelnik

Katarski emir: Dosta je, Izraelu ne treba davati bezuvjetno zeleno svjetlo za ubijanje u Gazi

24.10.2023 u 20:05

Bionic
Reading

Katarski emir pozvao je međunarodnu zajednicu da suzdrži Izrael u borbi protiv Hamasa, kazavši kako izraelskim snagama ne treba dati zeleno svjetlo za bezuvjetno ubijanje u opkoljenom Pojasu Gaze.

U uvodnom govoru na godišnjem zasjedanju Vijeća Shura u utorak, šeik Tamim bin Hamad Al Thani također je rekao da je nastavak rata opasna eskalacija koja prijeti regiji.

„Želimo reći: dosta je – dosta je. Neodrživo je dati Izraelu bezuvjetno zeleno svjetlo i dopuštenje da slobodno ubija, niti je održivo ignorirati stvarnost okupacije, opsade i naseljavanja", rekao je.

Emir je osudio nasilje nad nedužnim civilima s obje strane, ali i optužio međunarodnu zajednicu za "dvostruke standarde", rekavši da se "ponašaju kao da životi palestinske djece nisu vrijedni spomena, kao da su bezimena i bezlična", prenosi Al Jazeera Balkans.

Posljednji komentari šeika Tamima o sukobu došli su više od dva tjedna nakon što je Izrael započeo razornu kampanju zračnih napada na Gazu nakon što su Hamasovi borci izveli iznenadni napad u južnom Izraelu.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Više od 1400 ljudi ubijeno je u napadu Hamasa, većinom civila, prema podacima izraelskih vlasti. Od tada je Izrael više puta napadao Gazu, ubivši više od 5000 ljudi, od kojih su 40 posto bila djeca, prema palestinskim dužnosnicima. Također je uveo "potpunu opsadu" teritorija, prekinuvši dotok hrane, vode i goriva.

Ne smije se dopustiti da se u naše vrijeme prekine opskrba vodom i spriječi dolazak lijekova i hrane, da se tako nešto koristi kao oružje protiv stanovništva, rekao je katarski emir i pozvao na prekid ratu koji je "prešao sve granice".

Hamas je u ponedjeljak objavio da je oslobodio dvije zatvorenice iz Pojasa Gaze, "poštujući humanitarne" razloge, a uz posredovanje Katara i Egipta.