ANALIZA IZ SRPSKOG KUTA

Kavga Zagreba i Beograda je nepotrebna, njeni uzroci su na trećem mjestu

25.09.2015 u 07:00

Bionic
Reading

'Izbjeglička kriza koja je zahvatila regiju očigledno je političare zatekla nespremne, a pritom su isplivali stari problemi i razmirice', mišljenje je Aleksandra Radića, beogradskog vojno-političkog analitičara koji je za tportal prokomentirao zategnute odnose na relaciji Zagreb-Beograd, nakon što je Srbija zatvorila sve granične prijelaze s Hrvatskom i ne dopušta ulazak svih vozila s hrvatskom robom bez obzira na registracijske oznake

Po Radiću, izbjeglička kriza donijela je neobičan obrat i povišene tonove u regiji jer njen uzrok leži u pritisku treće strane odnosno izbjeglica, a ne službenog Zagreba ili Beograda.

Zategnuti odnosi, smatra, Hrvatske i Srbije pokazali su da je regija u potpunosti nespremna za val izbjeglica i političku situaciju koja ona nosi sa sobom.

'Dosad smo surađivali i komunicirali na svim razinama, od robne razmjene do izručivanja kriminalaca, no izbjeglice su neposredno i ne svojom voljom sa sobom donijeli situaciju za koju smo nespremni, što je vidljivo iz svježe zaoštrenih diplomatskih odnosa Beograda i Zagreba. Izbjeglički val donio je ponovno otvaranje nepovjerenja i podizanje emocija u javnosti s obje strane, a u suštini potrebno je malo zdravog razuma da se teškoće nadvladaju', smatra Radić, dodajući kako je nepotrebno podizati tenzije, posebice u medijima, u kojima se danas pojedine naslovnice ne susprežu čak ni od uvreda.

Ipak, Radić smatra da diplomatska kriza između Zagreba i Beograda neće biti duga vijeka. 'Prometnica mora biti oslobođena, a dijalog nastavljen, iako će izbjeglička kriza dok god bude trajala izazivati pojedine političke trzavice kako na Balkanu, tako i diljem Europske unije', zaključuje Radić.