drama u deželi

Kaznena prijava protiv Roberta Goloba: Kroz policiju krenuo u politički obračun?

17.10.2024 u 09:38

Bionic
Reading

Slovenska je policija podigla kaznenu prijavu protiv premijera Roberta Goloba zbog njegovog navodnog miješanja u rad policije

Prijava protiv Roberta Goloba temeljena je na izjavama bivše ministrice unutarnjih poslova Tatjane Bobnar. Policija ju je podigla pred Specijalnim državnim tužiteljstvom u Ljubljani, javlja N1 Slovenija.

U prijavi se navodi osnovana sumnja da je Golob počinio kazneno djelo 'davanja dara za protuzakonito posredovanje'. Istraga je stoga išla u smjeru navoda da je slovenski premijer navodno zatražio smjenu dijela ljudi iz policije, koje je nazvao 'janšistima' (pripadnicima struje bivšeg premijera Janeza Janše), a zauzvrat bi Bobnar ostala na ministarskoj dužnosti.

'U stvarnosti se nije radilo ni o kakvom miješanju u rad policije, nego o političkoj borbi Bobnar nakon njezine ostavke na ministarsku funkciju prije dvije godine', komentirao je u srijedu premijer Golob, nazvavši bivšu ministricu 'uvrijeđenom političarkom'.

Osnovana sumnja

Bobnar je putem svog odvjetnika odbacila takve navode i naglasila da više nije političarka. Prijavu je podnijela još u prosincu 2022. godine 'jer je kao pravnica i službena osoba ocijenila da postoji sumnja na kazneno djelo, čiji se počinitelj progoni po službenoj dužnosti'. To je nakon duge istrage rezultiralo podizanjem kaznene prijave uz osnovanu sumnju za počinjenje nedjela.

'Samoinicijativno me posjetila dva puta. Ona je bila ta koja mi je govorila o čišćenju janšističke policije ako dobije priliku postati ministrica unutarnjih poslova. Ona je bila ta koja je tražila kontakt i koja je koristila termin janšisti', branio se premijer Golob.

S druge strane odvjetnik bivše ministrice Luka Švab ističe da je ona u nekoliko navrat dobivala ponude da se učlani u stranku. 'To je odbila. Nekoliko puta su je pitali i mogu li je staviti na listu kao kandidatkinju za zamjenicu, što je također odbila. Nudilo joj se mjesto potpredsjednice stranke i sudjelovanje u predizbornom obračunu na TV SLO, što je također odbila kao neozbiljno', naveo je Švab.

Janšisti i janšizam

Zanimljivi su Golobljevi medijski istupi u protekle gotovo dvije godine. Nakon svjedočenja bivše ministrice u listopadu prošle godine premijer je ustvrdio da se radi o tome 'da smo u svibnju 2022., prije nego što je imenovana ministricom, dogovorili da će ona imati jednu zadaću. To je čišćenje policije od janšista'. Kasnije je 'janšiste' pretvorio u 'janšizam', naglašavajući rastrošnost treće vlade Janeza Janše. Kraj 'janšizma' tad je bilo njegovo predizborno obećanje, a koje se, prema njegovim riječima nedugo nakon izbora, nije odnosilo samo na policiju, već i na druge institucije.

Ustvrdio je da su Bobnar i bivši šef policije Boštjan Lindav prihvatili obvezu čišćenja policije od janšizma. 'Razgovor, koji je bio politički, vodio se prije njihovog imenovanja na tu funkciju. Da su smatrali da je to protivno njihovim principima, zakonu, mogli su to tada jasno reći, ali nisu. Ni kasnije, dok su bili na dužnosti, niti jednom do dana ostavke nisu rekli da to što tražim od njih nije zakonito. Zakon o vladi je jasan - ako ministar smatra da premijer od njega traži nešto što je protivno zakonu, dužan je o tome izvijestiti vladu', ustvrdio je Golob u listopadu prošle godine.

Odvjetnik Švab naglasio je da Bobnar nije pristala na 'iskorjenjivanje janšizma', već je provjeravala određene postupke policije tijekom prosvjeda za vrijeme Janšine vlade, ali je ostala i pri svojim načelima da se politika ne smije miješati u rad policije.