ZAKLADA SHARE

Kaznena prijava zbog cenzuriranja video klipova s Vučićem

04.02.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Zaklada SHARE, koja zalaže se za razvoj internet kulture i otvorenu komunikaciju i razmjenu na internetu, najavila je kaznenu prijavu protiv odgovornih za uklanjanje s interneta šaljivih video snimki čiji je glavni akter bio srbijanski vicepremijer i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, prikazan u izvješću Radiotelevizije Srbije (RTS) tijekom evakuiranja putnika zametenih snijegom tijekom vikenda na autocesti Subotica-Beograd

'Zaklada SHARE podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u kompaniji 'Matricon' d.o.o, ovlaštenog predstavnika bugarske kompanije registrirane u Austriji 'KVZ Music', po čijoj su prijavi uklanjani sadržaji s internet platformi', navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici ove zaklade.

Snimka RTS-a poslužila je za brojne šaljive i ironične kompilacije koje su postavljane na Youtubeu i dijeljene na društvenim mrežama, a zaklada SHARE priopćila je da će zatražiti informacije od Radio-televizije Srbije (RTS) kako bi se utvrdila i eventualna odgovornost javnog servisa u ovom slučaju, budući su snimke jasno označene logom RTS.

'Šaljive video snimke s Aleksandrom Vučićem u glavnoj ulozi tijekom evakuiranja putnika kod Feketića brzo su nestajale s interneta. Iako je na njima bilo jasno naznačeno da je autor RTS, čime njihova autorska prava ni na koji način nisu bila povrijeđena, snimke su povučene zbog navodnog kršenja autorskih prava', navodi ova zaklada u priopćenju.

'Cilj nam je da se utvrdi odgovornost za pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmjene sadržaja na internetu', navodi se u priopćenju SHARE fondacije koje u utorak prenose beogradski elektronički mediji.

Ranije su Neovisna udruga novinara Srbije (NUNS), Neovisno društvo novinara Vojvodine (NDV) i zaklada SHARE najoštrije osudili pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmjene sadržaja na internetu navodeći da su, na temelju lažnih prijava o zlouporabi autorskih prava, s Youtubea i drugih web adresa skinuti brojni video-klipovi na kojima je snimka predsjednika SNS-a Vučića koji na autocesti kod Feketića nosi dijete kroz oluju.

Ti video klipovi i nekoliko video-uradaka nastalih korištenjem te snimke na različite načine su, uglavnom ironično ili kroz parodiju, prokomentirali Vučićevo osobno sudjelovanje u evakuiranju zametenih putnika.

Potez vicepremijera i vođe naprednjaka Vučića potaknuo je pravu kanonadu komentara na internet portalima i forumima, tim prije jer je u Srbiji punom parom započela izborna kampanja, a SNS predvođena s Vučićem računa na pobjedu s najmanje milijun i pol glasova.

'Posebno zabrinjava činjenica da se pojedini internet-djelatnici SNS-a javno hvale uspješnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja s globalne mreže, iako to može predstavljati kazneno djelo jer se radi o protuzakonitom ograničavanju slobode informiranja', ocijenili su NUNS, NDV i zaklada SHARE.

Zaklada SHARE zalaže se za razumijevanje i razvoj internet kulture i otvorenu, decentraliziranu komunikaciju, razmjenu i stvaranje na internetu, a u priopćenju postavljenom danas na svoju web stranicu ukazuje i na nekoliko specifičnosti glede tumačenja autorskih prava s videosnimkama Vučića.

'Na Youtubeu možete neometano pogledati sve epizode komercijalne serije ‘Ravna gora’ ili pronaći 15.800 klipova koji u naslovu imaju ‘RTS Dnevnik’, ali mogućnost uklanjanja materijala po osnovi zaštite autorskih prava nije iskorištena za ove sadržaje, već za materijal u pogledu kojega nije postojala zakonska osnova', navodi zaklada.

Podnošenje kaznene prijave ova zaklada naziva 'bitkom za internetsku slobodu i za internetsku kulturu' i namjerom 'da ukaže na slobodu korištenja djela zaštićenih autorskim pravima u svrhe parodije i satire kao legitimnog načina izražavanja mišljenja'. Naš cilj nije sudjelovati u dnevno-političkim medijskim aferama već stvoriti pravni okvir koji će zaštititi internetsku kulturu od bilo kakvog budućeg pokušaja cenzuriranja, sankcioniranja ili gušenja, ističe zaklada.

Reagirajući na komentare, na svom Facebook profilu oglasio se i Aleksandar Vučić, niječući da ima veze s cenzurom.

'Veoma mi je drago što je taj video nasmijao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se makar i u svrhu šale djeca neumjesno nazivaju pogrdnim imenima. Također, rekli su mi da navodno ja imam veze s nekakvom cenzurom ovog videa, što je potpuna besmislica', napisao je Vučić na Facebooku.

Vučiću je na to porukom uzvratio Marko Somborac, autor stripa u listu 'Blic', čiji su svakodnevni junaci u satiričnim komentarima i crtežima upravo vodeći srbijanski političari. 'Alek, više nas je nasmijala originalna snimka', napisao je karikaturist kojem je u ponedjeljak uručena tradicionalna nagrada - Povelja za građansku hrabrost, koju dodjeljuju Kuća pravde Strasbourg i Unija sindikata Srbije.