da vinci

KBC Zagreb dobio revolucionarni sustav za operativno liječenje oboljelih od raka

26.07.2024 u 13:08

Bionic
Reading

'Novi sustav robotski kirurški sustav Da Vinci, vrijednosti gotovo 4,3 milijuna eura, a kojeg je KBC Zagreb nabavio uz podršku Ministarstva zdravstva, najnapredniji je robotski kirurški sustav u medicini te će značajno unaprijediti skrb onkoloških pacijenata', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, a priopćilo resorno ministarstvo

Navedeni robotski kirurški sustav predstavlja još jedan iskorak u razvoju robotske kirurgije nastavno na Centar za prostatu KBC-a Zagreb koji je započeo s radom 2016. godine te Centar za robotsku kirurgiju koji od 2019. godine aktivno doprinosi razvoju kirurške robotike u sklopu najvećeg KBC-a u Hrvatskoj.

'Ujedno puštanjem u rad robotskog sustava, napravljen je iznimno veliki korak u poboljšanju operativnog liječenja, kvaliteti života oboljelih od raka, smanjenju smrtnosti od raka te u konačnici povećanju broja zdravih godina života naših građana', izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je i da se svake godine u Centru za prostatu dijagnosticira novih 500 bolesnika te potaknuti velikim brojem novodijagnosticiranih karcinoma prostate, pokrenut je i Posebni program za probir i rano otkrivanje raka prostate u Republici Hrvatskoj koji je u ožujku ove godine započeo s Pilot - projektom, a predviđeno trajanje istog je godinu dana.

Važno je istaknuti kako je novi sustav instaliran u KBC-u Zagreb 19. lipnja, a nakon završetka osposobljavanja medicinskog osoblja, već 15. srpnja obavljene su prve dvije kompleksne operacije – robotom asistirane radikalne prostaktektomije. Od tada se sustav Da Vinci koristi svakodnevno i do sada je izvedeno 16 robotom asistiranih operativnih zahvata, pretežno na bubrezima i prostati s uspješnim ishodima.

Novi robotski kirurški sustav Da Vinci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo zdravstva

'Iako je svrha nabave nove robotske platforme da Vinci prije svega vezana uz urološku struku, u planu je robotsku kirurgiju uključiti i u druge kirurške struke unutar KBC-a Zagreb. To se odnosi na kirurške discipline za koje je sustav certificiran, a to su kirurgija, ginekologija, torakalna kirurgija i otorinolaringologija“, naglasio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

U planu je godišnje odraditi oko 300 operacija prostate robotskim pristupom, 200 operacija bubrega, oko 300 operacija abdominalnih organa, te 200 histerektomija i drugih operacija.

'Robotska kirurgija doprinijela je uvođenju moderne kirurške tehnike i svih prednosti minimalno invazivne kirurgije i robotike. Korištenje robotike omogućuje operacije uz minimalnu kiruršku traumu te visoku preciznost u odvajanju tumorskog tkiva od zdravih struktura u tijelu bolesnika što značajno poboljšava rezultate operacija', pojasnio je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, akademik Željko Kaštelan.

Dakle, ovakvim pristupom postiže se znatno poboljšanje ishoda liječenja onkoloških bolesti kao i brži i bolji oporavak pacijenata i raniji povratak njihovom uobičajenom životu i redovnim dnevnim aktivnostima.

'Uspješni Ishodi liječenja naših pacijenata jesu primarni cilj, no potrebno je istaknuti kako robotska kirurška tehnika ima niz prednosti i za sami zdravstveni sustav - smanjenje troškova kroz kraće hospitalizacije i kraća bolovanja, što u kontekstu stvaranja dugoročno financijski stabilnog i održivog sustava nije zanemarivo', zaključio je ministar Beroš dodajući kako primjena robotskog kirurškog sustava Da Vinci, osim što predstavlja čvrsti temelj za daljnji razvoj robotske kirurgije, ujedno prati i glavne odrednice pokrenute sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava, piše u priopćenju Ministarstva zdravstva.