RECEPTI

Keep it simple but tasty!

25.04.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Keep it simple but tasty!

Nakon uskršnje šunkice, jaja, luka, rotkvica, sireva raznoraznih, vrijeme je za malo lakšu hranu. Zato, skok na plac po šparoge, detoks namirnicu prve klase, čak i ako jeuzgojena, svježi bosiljak, mladi češnjak i vlasac.


Mladi češnjak :)

Preporučam bezglutenske, jer su lakši, a i iznenadit će trbuščić nakon silnih pinci, kruhova, pogača i svega što ste papali, a zasićeno je žitaricama odnosno pšenicom.

Maslinovo ulje i svježa, miješana, zelenolisna salata s malo pecan oraščića (mogu se kupiti u najpoznatijem, hrvatskom lancu samoposluga) i limunovim sokom, savršen je prilog uz špagete sa šalšom.

Zapečene šparoge dodatno su jelo oko kojega nema puno posla, a ukusno je kao da - ima.

Zajednički sastojak za šparoge i špagete je Grana Padano.

špageti sa šalšom

za dvije osobe

250 g bezglutenskih špageta (organic dućani ih imaju kao i one od kamuta i quinoe, zanimljivog okusa, istoga, laganoga učinka)
1 limenka pelata (kupite u organic dućanima, ipak je bolja od običnih, a nije skuplja)
1 mladi češnjak
prstohvat soli, šećera
malo aceto balsamica
malo maslinovog ulja
malo maslaca

Stavite vodu za špagete da se kuha s malo soli i maslinovog ulja.
Na tavi s dubljim dnom zagrijte maslac i na njega bacite nasjeckani mladi češnjak i svježi bosiljak. Kad se češnjak zastakli, odnonso postane lagano proziran, dodajte maslinovo ulje i pelate. Pustite da sve krčka na laganoj vatri, dodajte malo soli, šećera, aceto balsamica i maslinovog ulja.

U međuvremenu skuhajte špagete i odvojite u lončić malo vode u kojoj su se kuhali.
Šalšu zalijevajte vodom od špageta svako malo, kada primijetite da se počela zgušnjavati. Neka se krčka 15 do 20 minuta.

Kad je gotova, prelijte je preko špageta, naribajte Grana Padano i ukrasite svježim bosiljkom.

Proljetni ručak za prste polizati!

Ako vam je to prejednostavno, složite miješanu, zelenolisnu (endivija, kristalka, rikola, radič) salatu, začinite je limunovim sokom, maslinovim uljem, prstohvatom krupne soli i smrvljenih pecan oraščića.

Servirajte kao prilog ili prije špageta.


Konzumiranje salate prije jela potiče probavu

zapečene šparoge

za dvije osobe

stručak uzgojenih šparoga
sok 1/2 limuna
malo maslinovog ulja
malo maslaca za namastiti dno posude u kojoj ćete zapeći šparoge
Grana Padano
krupna sol
svježi, nasjeckani vlasac

Kao dodatno jelo preporučam zapečene, zelene, uzgojene šparoge koje možete pronaći na tržnicama.


Domaća, vrtna šparoga, 25 deka, 15 kn

Skratite ih za tvrd, stabljikast završetak, isperite i pripremite za slaganje u vatrostalnu posudu.

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Gore navedenoj posudi namastite dno maslacem, poslažite šparoge, prelijte limunovim sokom, maslinovim uljem i krupnom soli.
Stavite šparoge u pećnicu na 15 do 20 minuta. Moraju omekšati i dobiti lagano zapečeni look.

Izvadite ih iz pećnice, začinite Grana Padanom i nasjeckanim, svježim vlascem.


Poslužite toplo i...


...pojedite odmah!