ako se moglo prije...

Kina i Rusija se zbog sankcija vraćaju drevnim metodama trgovanja

13.08.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Rusija i Kina planiraju oživjeti staru praksu robne razmjene kako bi zaobišle zapadne sankcije, izvijestio je Reuters

Dogovori bi mogli uključivati poljoprivredu i mogli bi krenuti već ove jeseni, izvijestila je novinska agencija, pozivajući se na anonimne izvore. Jedan izvor iz industrijske tvrtke rekao je novinskoj agenciji da ruske tvrtke također razgovaraju o razmjeni metala za uvoz kineskih strojeva, prenosi Business Insider.

Takvi se aranžmani razmatraju jer je trgovina između dviju zemalja postala sve teža zbog oštrih zapadnih sankcija protiv Rusije nakon početka opće invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Nedavno se oko 80 posto bankovnih transfera izvršenih u kineskim juanima vratilo bez ikakvog objašnjenja nakon što su tjednima bili u blokirani, a sve dok banke vagale mogu li izvršiti transakcije, izvijestio je prošlog mjeseca ruski medij Kommersant.

Prije ove godine, Rusija i njezini trgovinski partneri zaobilazili su sankcije korištenjem manjih banaka i drugih načina plaćanja ili valuta koje nisu američke dolare kako bi zaobišli nametnutu zabranu Zapada nekim ruskim bankama za korištenje sustava SWIFT.

Međutim, ova strategija nailazi na prepreke otkako su SAD odobrile sekundarne sankcije koje ciljaju financijske institucije koje su pomagale Rusiji. Ova ograničenja potaknula su globalne banke od Kine do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Austrije da smanje transakcije s Rusijom.

Budući da robna razmjena ne zahtijeva novčana plaćanja, omogućila bi Rusiji i Kini da zaobiđu takve probleme. Ovo ne bi bio prvi put da Rusija koristi robnu razmjenu. Ona se prakticirala tijekom sovjetske ere i u godinama nakon raspada bloka. U to vrijeme, Kina im je bila ključni trgovinski partner.

U kolovozu 2022. godine, talibanski režim u Afganistanu također je razgovarao o robnoj razmjeni s Rusijom koja bi mogla uključivati trgovinu ruskih proizvoda od sirove nafte u zamjenu za grožđice, minerale i ljekovito bilje, prema izvješću RIA Novosti, ruske državne novinske agencije.

  • +3
Vladimir Putin i Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Iran, koji se također nalazi pod snažnim sankcijama Zapada, i indijska vlada također su bili u razgovorima s Rusijom o prakticiranju robne razmjene u prvim mjesecima rata u Ukrajini.

Prošle godine, financijski iscrpljeni Pakistan, odobrio je robnu razmjenu određenih dobara s Rusijom. Nije jasno jesu li bilo koja od strana na kraju sklopile bilo kakav dogovor o robnoj razmjeni s Rusijom.

Veliko indijsko gospodarstvo, na primjer, uspjela je zaobići probleme s plaćanjem i postati jedan od ključnih trgovinskih partnera Rusije. Robna razmjena nije široko prakticirana u modernom društvu.

'Razmjena dobara za drugu robu morala bi se ručno evidentirati, što bi stvorilo velike poteškoće za bilo koje velike ili tehnološki napredne tvrtke koje koriste automatizirane sustave računovodstva', napisala je Alexandra Prokopenko, suradnica u Carnegie Russia Eurasia Centru, u blogu iz rujna 2022.

Također je dodala da robna razmjena otežava prikupljanje poreza. Ruske vlasti rade na drugim načinima zaobilaženja zapadnih sankcija na plaćanja. Zemlja žurno postavlja alternativne sustave plaćanja, uključujući kriptovalute, kako bi olakšala trgovinu.