USPON OBESPRAVLJENIH

Kina: Najveća privatizacija zemlje za svijetu

09.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Velika su očekivanja od Trećeg plenuma Komunističke partije Kine, na kojemu će od subote do utorka u Pekingu redove zbiti 376 članova Centralnog komiteta. Najviše nade polaže se u privatizaciju zemljišta - operaciju golemih razmjera koja bi mogla 'podići na noge' 700 milijuna obespravljenih seljaka

Predsjednik Xi Jinping najavio je da vlada priprema 'master plan' ne samo za reformu, već za 'duboku revoluciju': kineska politička elita, strateški uhljebljena na prethodna dva plenuma, na trećem plenumu od dolaska Xija na vlast još jednom će 'ispisati povijest'. U privatnim razgovorima sa zapadnim čelnicima, sam Xi usporedio je ovaj događaj s trećim plenumom iz 1978. na kojemu je Maov nasljednik Deng Xiaoping iza zatvorenih vrata zabio čavao u lijes narodnih komuna. Xi želi biti državnik sličnog kalibra, neustrašiv u namjeri da slomi golemu preostalu barijeru kineske reinkarnacije kao tržišne ekonomije, piše britanski Economist.

Zadaća je pregolema i podrazumijeva, za početak, sređivanje zemljišnih knjiga i dodjelu vlasničkih listova. Gradska zemljišta u Kini u posjedu su države, koja je 1990-ih dopustila razvoj propulzivnog tržišta nekretnina u urbanim područjima i time pokrenula motor gospodarskog rasta. No ruralno zemljište, iako se više ne obrađuje u kolektivnom sustavu Maovih narodnih komuna, i dalje je u kolektivnom vlasništvu, pod nadzorom lokalnih partijskih šefova.

Ruralno stanovništvo ne smije kupovati ni prodavati ni zemlju niti kuće u kojima živi, što ograničava razvoj lokalne ekonomije i mogućnosti siromašnih seljaka koji migriraju u gradove, gdje žive kao građani drugog reda. Bez prava na prodaju zemlje, stotine milijuna tih Kineza živi u bijedi i ne doprinose domaćoj potražnji.

U tzv. hukou sustavu registracije koji ih službeno veže uz staru adresu, migranti u Pekingu i ostalim velikim gradovima ne mogu kupiti kuću ni registrirati vozila niti mogu ostvariti prava iz sektora zdravstva i obrazovanja. Ukidanje hukou sustava omogućilo bi seljacima da svoja imovinska prava u ruralnim područjima zamjene za sigurniju današnjicu u gradovima. Bio bi to i pokretač potrošnje, za čime kineski vođe tako žarko žude.

Kliknite za uvećanje

Državna agencija Xinhua u petak je izvijestila da je zemljišna reforma ključ revitalizacije ruralne ekonomije i ubrzavanje procesa urbanizacije.

'Zemljišni sustav je ključni institut koji utječe na cjelokupni ekonomski razvoj Kine', izvijestila je Xinhua.

Više o toj temi možete saznati ovdje.