... moje omiljeno jelo! Zato ću na Tavanu ugostiti tetu Wang koja će me naučiti spravljati ovu deliciju, e da bih je mogla papati svaki put kad mi dođe ćeif
Kineski dampling ilitiga okruglica je glavno jelo na proslavi Kineske Nove godine. Povijest ove delicije seže jaaako daleko u prošlost kada se jela u juhama i bila istog oblika kao i danas!
Punjenja ovih okruglica razlikuju se osim po sadržaju i po značenju koje se jelcima želi prenijeti/poručiti. Budući se motaju i jedu uoči Nove godine, ako je u njima komad nečeg zlatnog, osim što to potencijalno može značiti slomljeni zub, znači i sve najbolje u nastupajućoj godini. Ako je dampling punjen kikirikijem želi vam dug i raskošan život
Divno je kad je u tako malom zalogaju hrane skriveno toliko lijepih, smislenih značenja. Osim toga okuplja obitelj i prijatelje tijekom izrade u vrijeme blagdana.
Kod nas uglavnom jedan član obitelji svisne od kuhanja raznoraznih jela za Božić iNovu godinu dok ostali samo sjednu i sve to pojedu (da se ne izrazimradikalnije).
U Kineza se obitelj tradicionalno okuplja za Staru godinu i zajedno mijese i pune okruglice u obliku starog kineskog novca koji simbolizira obilje. U te, obiteljske okruglice, tijekom izrade netko poskrivečki umetnenovčić. Onaj tko naleti, tijekom jedenja, na taj novčić, u okruglici, imat ćenajviše sreće u Novoj godini
Okruglice se u Kini ne jedu samo za Novu godinu nego tijekom svih ostalih proslava, festivala, blagdana. Zato gotovo da nema Kineza koji ne zna napraviti okruglicu, jer ih zajedno s obitelji rade od malih nogu
Obožavam kineske okruglice i mogla bi ih blagovati svaki dan, na slano pa na slatko i tako dok mi ne dozlogrde. A teško da bi se to ikada dogodilo zbog nepreglednih kombinacija punjenja. Amen.