Prije nego počnemo mijesiti knedličke sa šljivama - isprobajte ovu divoticu!
Recept sam preuzela od gospođe Marthe Stewart koja itekako zna što radi kad su u pitanju slastice!
Dakle, recept, odnosno produkt istog, je čisto zadovoljstvo i mora se konzumirati dok je još ljeto. Naročito ovo blistavo, bablje, najljepše!
Kiseloslatko, zanimljivo, jednostavno - taman kako treba biti da bi svi mljackali od zadovoljstva.
Za 4 osobe
1 šalica šećera
1/4 čajne žlice cimeta
3/4 šalice brašna za kolače
3/4 čajne žlice praška za pecivo
prstohvat soli
1/4 čajne žlice naribanog, svježeg đumbira
1/3 šalice punomasnog mlijeka
2 žlice rastopljenog, neslanog maslaca
4 šalice malina
400 g rabarbare, nasjeckane na komade
2 žlice limunovog soka
slatko vrhnje
* američka mjera za 1 šalicu je europskih 230 g
Stavite 2 žlice šećera i 1/4 čajne žlice cimeta u malu posudu i odložite sa strane.
U srednje velikoj posudi zamiješajte brašno, 2 žlice šećera, prašak za pecivo, prstohvat soli i dodajte đumbir.
U lončiću rastopite zajedno maslac i mlijeko. Kad se sljube ubacite ih u mješavinu s brašnom i sve zajedno izmiksajte.
U lonac ubacite nasjeckanu rabarbaru, maline, limunov sok, šećer s cimetom i 2 velike žlice vode. Stavite lonac na laganu vatru i pustite da lagano ključa. Povremeno promiješajte.
U međuvremenu od tijesta koje ste izmiksali, odnosno umijesili napravite 4 srednja ili 8 malih knedlički i ubacite ih pažljivo u lonac s voćem. Pazite da se ne dodiruju. Posipajte ih s malo cimeta i šećera po vrhu, prekrijte lonac poklopcem i pustite da se kuhaju 15 minuta.
Kad je sve gotovo izvadite prvo knedličke i ubacite ih u posudice u kojima ih želite poslužiti, a onda ih prelijte sirupom s komadima rabarbare i malina.
Dodajte kuglicu sladoleda od vanilije ili isti sladoled na štapiću i poslužite znatiželjnicima koji vole kiseloslatke, osvježavajuće slastice!
Mljac! Hvala Ti Martha ;)
Rabarbara i maline ... dvojac iz snova!
Zajedno u loncu, posute šećerom i cimetom, spremne za krčkanje na laganoj vatri
Knedličke!!!
Knedličke se kuhaju u loncu zajedno s rabarbarom i malinama
Servirano za dvoje sa štapićnim sladoledom od vanilije :)
Skroz blizu ...
Skroz pojedeno ... skoro ;)