izračun

Kolike mirovine imaju neustrašivi vatrogasci? Evo što kaže usporedba sa zastupnicima i članovima Vlade

31.07.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Vatrogasci kao vrijedni članovi društva stoje na raspolaganju 24/7 te uvijek moraju biti u pripravnosti, spremni na svaku moguću situaciju. Na teren izlaze na poziv, a poziva nikad ne nedostaje, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada su požari česta pojava i lako izbijaju zbog visokih temperatura

Oni se brinu o sigurnosti društva, imovine, flore i faune gaseći požare, a spašavajući živote često svoje vlastite dovode u opasnost. Upravo bi se zbog prirode njihovog posla očekivalo da ih čeka bezbrižna mirovina, no to ipak nije tako. Iako su njihove mirovine rasle u posljednjih godinu dana pa će za 44 godine staža ostvariti pravo na 962,65 eura, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, to je i dalje malo u usporedbi s mirovinama saborskih zastupnika, a koje u prosjeku iznose 2040 eura. Prije samo godinu dana mirovine vatrogasaca bile su 777,73 eura, a prije svega četiri godine 479,17 eura, prema Zakonu o vatrogastvu, prenosi mirovina.hr.

Mirovine vatrogasaca dijelom se određuju prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ZOMO) i dijelom prema Zakonu o vatrogastvu, a njihova se visina određuje pomoću vrijednosnih bodova koji se računaju na temelju odredbi ZOMO-a za najpovoljnijih 10 godina u razdoblju od 1998. godine do danas. Na temelju najpovoljnijih bodova i polaznog faktora utvrđuju se osobni bodovi, potom se uvećavaju za 45 posto, a zatim množe s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine na dan ostvarivanja prava. Vatrogascima se također mirovina umanjuje, ovisno o njenom iznosu.

  • +2
Vatrogasci Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Prosječna mirovina vatrogasaca iznosi 962,95 eura za 44 godine i dva mjeseca staža, prema podacima HZMO-a za lipanj, a ukupno 430 vatrogasaca ostvaruje je prema Zakonu o vatrogastvu. Dvije osobe dobivaju najmanji prosječni iznos od 351,31 euro, što je debelo ispod prosječne mirovine za lipanj koja iznosi oko 526 eura. Što se žena u redovima vatrogasaca tiče, samo 11 njih korisnice su vatrogasnih mirovina, a za 43 godine i 11 mjeseci staža dobivaju iznos od 889,80 eura. Od toga je njih osam u obiteljskoj mirovini. Za usporedbu, zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor za 32 godine i devet mjeseci staža prosječno dobivaju 2040,5 eura.

Gledano prema razdoblju od 2020., kada je zakon stupio na snagu, pa do 2024. godine, broj korisnika vatrogasne mirovine se povećao, a povećali su se i iznosi mirovina. Ove godine je broj korisnika veći za više od 70 osoba, a iznos mirovine je rastao za 183,22 eura. Više o stanju mirovina vatrogasaca od prošle godine možete pročitati ovdje.