maleni i ubojiti

Koliko su opasni dronovi? Ovo što rade Amerikanci sve govori

30.06.2024 u 08:27

Bionic
Reading

Američko ratno zrakoplovstvo (USAF) suočava se s novim sigurnosnim izazovima zbog sve veće prijetnje koju predstavljaju bespilotni zračni sustavi (BZU), poznatiji kao dronovi. Kako bi se učinkovito zaštitili od potencijalnih napada i nadzora, USAF traži inovativna rješenja za dodavanje novih obrambenih sustava na svoje zrakoplove, uključujući transportne letjelice, tankere i zrakoplove za prijevoz visokih dužnosnika

Dronovi su se pokazali kao ozbiljna prijetnja na suvremenim bojištima. Nedavni sukobi, poput onih u Ukrajini, ukazali su na ranjivost vojnih zrakoplova na tlu pred malim, naoružanim BZU. Ovi incidenti jasno pokazuju kako čak i komercijalni dronovi, lako dostupni na tržištu, mogu biti opasni kada su naoružani i usmjereni na vojne ciljeve, piše specijalizirani vojni portal War Zone.

Zapovjedništvo za mobilnost zrakoplovstva (AMC) Američkog ratnog zrakoplovstva objavilo je obavijest za traženje informacija (RFI) kako bi prikupilo prijedloge za obrambene sustave protiv malih BZU. Ovi sustavi trebali bi biti učinkoviti protiv dronova različitih veličina.

Postojeći sustavi za borbu protiv dronova koriste kombinaciju senzora, poput elektrooptičkih i infracrvenih kamera te radara, za otkrivanje i praćenje ciljeva. Sustavi za elektroničku potporu često se koriste za pasivno otkrivanje prijetnji. Ovi senzori usmjeravaju različite efektore, uključujući elektroničke ometače, visokoučinkovite lasere, mikrorazvijena energetska oružja, presretače zrak-zemlja i druge dronove.

Jedan od glavnih izazova je integracija novih sustava u postojeće zrakoplovne platforme. Sustavi za borbu protiv dronova često su glomazni i nisu optimizirani za zrakoplove. AMC istražuje mogućnosti za sustave koji bi mogli biti brzo postavljeni i uklonjeni, osobito tijekom raspoređivanja, bez zamjene tereta.

AMC-ovi zrakoplovi već posjeduju različite obrambene sustave, uključujući senzore za upozorenje, raspoređivače mamaca i sustave za usmjerene infracrvene protumjere (DIRCM) koji koriste lasere za ometanje projektila s infracrvenim navođenjem. Novi sustavi protiv dronova mogli bi iskoristiti ova dostignuća ili biti integrirani u postojeće obrambene sustave.

AMC zahtijeva sustave koji mogu detektirati BZU čak i kada ne emitiraju radiofrekvencijske signale, što ukazuje na potrebu za visoko sofisticiranim senzorima. Osim toga, sustavi ne smiju ometati normalne operacije zračnog prometa ili komunikacijske sustave na aerodromima, što postavlja dodatne tehničke i regulatorne zahtjeve.

Jeftini dronovi u ratu u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

AMC također istražuje mogućnosti 'roll-on/roll-off' kitova koji bi omogućili brzo dodavanje i uklanjanje sustava za zaštitu od dronova na zrakoplovima. Ovi sustavi moraju biti dovoljno kompaktni da ne remete teret zrakoplova te omogućiti jednostavno postavljanje od strane malog tima ili čak pojedinca.

U kontekstu dugoročnih planova, AMC razmatra kako novi sustavi za borbu protiv dronova mogu unaprijediti operativnu sigurnost i sposobnost zrakoplova da se nose s rastućom prijetnjom od BZU. Ovi napori također mogu poslužiti kao model za integraciju sličnih sustava u druge vojne platforme diljem Sjedinjenih Država.