STRUČNJACI OTKRIVAJU

Koliko su realni strahovi od 'saune u Manausu'?

18.06.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Već danima u medijima ne prestaju priče o tome da će hrvatska reprezentacija večerašnju utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Kameruna igrati u paklenoj sauni Manausa

Nema sumnje da će klimatski uvjeti u ovom brazilskom gradu za naše igrače biti teški. No od naših stručnjaka - biometeorologa i liječnika - pokušali smo saznati koliko su najave i strahovi realni.

Klima će igrati za Kamerun

Budući da je klima u Manausu tropska, vlažna i vruća, slična onoj u obalnom pojasu Kameruna, jasno je da će uvjeti ići u prilog našim protivnicima. Za danas je najavljena maksimalna temperatura od 30 °C uz vlažnost zraka oko 82 posto i brzinu vjetra od samo 5 km/h, a vjerojatnost da padne kiša je oko 80 posto. Sve to našim nogometašima nenaviklim na trope zasigurno neće odgovarati.

Osjet ugode čovjeka, izražen u biometeorološkim prognozama, uvjetovan je toplinskom ravnotežom između tijela i okoline, a ovisi o nizu čimbenika: temperaturi, strujanju zraka, njegovoj vlažnosti te zračenju Sunca i okoline. Jedan od vrlo učinkovitih načina obrane organizma od prekomjernog zagrijavanja jest znojenje, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplina pa se tijelo hladi. Kada je količina vlage u zraku visoka, isparavanje znoja je otežano. Strujanje zraka ga pospješuje i odvodi toplinu s površine tijela, no nažalost, čini se da vjetra u Manausu neće biti puno.

Prema našoj biometeorologinji, dr. Kseniji Zaninović iz DHMZ-a, nogometaši će u takvim okolnostima osjećati da je vrijeme vrlo vruće i sparno. No ističe da bi temperatura do početka i tijekom utakmice trebala malo pasti – prema prognozama britanskih meteorologa u 18 sati po lokalnom vremenu Sunce će zaći, a temperatura bi trebala biti oko 27 °C.

'Na sreću ondje je sada zimsko razdoblje pa će Sunce ranije zaći, što znači da bi oko 18 sati, kada počinje utakmica, ipak trebalo biti malo manje vruće. Kada bi uz sve navedeno još sjalo Sunce, nogometašima bi bilo mnogo teže', dodala je.

Ipak, ističe, uz visoku vlažnost ni 27 °C nije ugodno.

'Osjećat će se kao da u zatvorenoj prostoriji okreću sobni bicikl na temperaturi od oko 30 stupnjeva. Uz to će strujanje zraka biti relativno slabo, osobito na stadionu. To će svakako biti neugodno. U termičkom smislu uvjeti će biti dosta teški. Tome još treba dodati fizički napor koji stvara toplinu', rekla je za tportal dr. Zaninović.

Liječnički tim hrvatske reprezentacije tvrdi da su naši igrači pripremljeni te da imaju odgovarajuću recepturu napitka bogatog elektrolitima koja bi trebala kompenzirati litru, pa i do tri litre znoja koje će izgubiti tijekom utakmice.

Englezi, koji su još krajem 2013. upozoravali na tropske uvjete u Manausu, pa i na moguće efekte El Nina, pripremne prijateljske utakmice igrali su u Miamiju, u sličnim uvjetima i s još nekoliko slojeva odjeće viška na sebi. Naš izbornik je svoju ekipu pokušao pripremiti boravcima u saunama.

Bit će teško, no motivacija čini čuda

Kardiolog, prof. dr. sc. Jure Milat, dr. med. iz Poliklinike Kardioton u Zagrebu, kaže da hrvatskim igračima sigurno neće biti lako, no smatra da će motivacija ipak biti ključan faktor.

'Neki će igrači biti u prednosti dok će drugi biti zakinuti', kaže Milat. 'Oni koji dolaze iz drugačijih, umjerenijih klimatskih područja, bit će hendikepirani. Za takve posebne uvjete teško je pripremiti se u nekoliko dana. Postoji više stupnjeva adaptacije. Neka manja, osnovna može se steći u kraćem roku, međutim da se organizam pošteno privikne na velike vrućine i vlažnost, potrebni su tjedni, pa i mjeseci', objasnio je.

Ipak, prof. Milat smatra da će entuzijazam imati ključnu ulogu u ovoj utakmici.

'Motivacija nas sve zna iznenaditi. Možemo svašta mjeriti, očekivati i predviđati, međutim unutrašnji faktor može biti velika nepoznanica', istaknuo je naš sugovornik.