GUŽVE NA CESTAMA

Kolona na Lučkom duga 12 kilometara

21.06.2013 u 18:46

  • +9

Kolona automobila na naplatnim kucicama Lucko

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Hrvatsku u sljedećih nekoliko dana očekuju čak dva praznika, već sutra Dan antifašističke borbe, a u utorak Dan državnosti. Stoga, po već uobičajenoj tradiciji mnogo je građana praznike odlučilo spojiti s vikendom u produženi vikend, a s njim su očekivano stigle i gužve na cestama

Prema informacijama HAK-a, zbog gustog prometa i očevida prometne nesreće kolona vozila koja se kreće od naplate Lučko u smjeru mora duga je oko 12 km.

Na zagrebačkoj obilaznici kolona vozila koja se usporeno kreće od čvora Buzin u smjeru naplatne postaje Lučko duga je oko 1 km, a od čvora Jankomir prema naplatnoj postaji Lučko oko 4 km.

Pojačan je promet i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Kolona vozila koja se kreće od čvora Rugvica prema istoku duga je oko 5 km.

Na autocesti A4 Zagreb-Goričan promet ide usporeno preticajnim trakom kod 92. km u smjeru Zagreba, zbog lakše prometne nezgode.

Pojačan je promet na graničnim prijelazima: Bregana, Macelj i Metković na ulasku, a Plovanija, Kaštel i Rupa u oba smjera. Pojačan je promet u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu te u lukama Zadar i Split.

Gužve u HAK-u očekuju i sljedećih dana.

'Kolone očekujemo sutra u popodnevnim satima ponajprije na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, na A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac i A4 Zagreb-Goričan te na prilaznim cestama jadranskoj obali.
Gužve i zastoji mogući su na Istarskom ipsilonu, duž Jadranske magistrale, na Krčkom mostu te pred naplatama Lučko, Ivanja Reka i Zaprešić.

Zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona u petak je od 15 do 23, na važnijim državnim cestama.

Zatvorena je dionica državne ceste D1 Udbina-Gračac zbog radova, a obilazak je preko Gornje Ploče i Svetog Roka.

Na graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija, Rupa, Bregana i Macelj očekujemo pojačan ulazak osobnih vozila.

Vrlo gust promet bit će u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu te u lukama Zadar i Split.

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori da je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti ranije i u ranim jutarnjim satima, odnosno, tijekom noći. Prije putovanja obvezno prekontrolirati stanje vozila, tlak u gumama, akumulator, ulja i druge tekućine. Voziti bez nervoze, ponijeti dovoljno osvježavajućeg pića i hrane, potrebne lijekove...

Od 0 do 24 sata HAK je uz vozače: za pomoć na cesti telefonski broj je 1987, a 062 777777 za informacije o stanju na cestama. Koje možete čuti i u Novostima 2. programa HR i radijskim postajama s nacionalnom, županijskom ili gradskom koncesijom', kažu u HAK-u.