El Hotzo

Komičar izgubio posao zbog šale s Trumpom: Fantastično je kad fašisti umiru

19.07.2024 u 07:39

Bionic
Reading

Sebastian Hotz, 28-godišnji njemački komičar upao je u probleme s pristašama Donalda Trumpa, a potom i s Elonom Muskom nakon što je objavio niz tweetova u kojima je pozdravio atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

Hotz, koji nastupa kao El Hotzo, izgubio je posao na njemačkoj javnoj radioteleviziji ovaj tjedan zbog niza tweetova na X, Muskovoj platformi nakon što je Trump za dlaku izbjegao smrt, rekavši da je pokušaj bio kao zadnji autobus – “nažalost, upravo promašeno”, piše Guardian.

Objavio je i da je "apsolutno fantastično kad fašisti umiru". Hotz, koji ima više od 700.000 sljedbenika na X-u, izbrisao je izvorne postove, ali su snimke zaslona objavljene na društvenim mrežama. “Apsolutno nitko nikoga ne tjera da simpatizira fašiste – bez toga se može bez ikakvih posljedica”, napisao je ubrzo nakon toga. Ogorčeni korisnic osudili su karakteristično neozbiljne komentare, a Wolfgang Kubicki, jedan od potpredsjednika Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta, pozvao je na kaznenu progon satiričara. Kontroverza je potaknula berlinsku javnu radioteleviziju RBB da otkaže Hotzovo sudjelovanje u radijskoj emisiji Theoretisch Cool, koju je bio suvoditelj od 2022.

“Njegove objave nisu u skladu s vrijednostima za koje se RBB zalaže,” rekla je direktorica programa Katrin Günther.

“Ja sam najdrskiji nezaposlena osoba u Njemačkoj”, prkosno je odgovorio Hotz na X-u. Spor je dodatno eskalirao kada je njemačka YouTuberica Naomi Seibt, za koju se smatra da ima bliske veze s krajnjom desnicom, optužila El Hotza da također želi Muskovu smrt na temelju objave iz svibnja 2022. u kojoj je Hotz izrazio oduševljenje tvitom multimilijardera koji nagađa o vlastitoj smrti pod misterioznim okolnostima.

Musk je potom objavio poveznicu na Seibtov video na X-u, apelirajući na njemačkog kancelara Olafa Scholza da nešto poduzme. “Netko tko želi smrt vodećem američkom predsjedničkom kandidatu i meni plaća ga njemačka vlada. @Bundeskanzler, was ist das [što je to]?" Kritičari su primijetili da je američki tehnološki tajkun, koji je podržao Trumpa za predsjednika, izgleda vjerovao da financiranje njemačkog javnog radija i televizije – česte mete populističke desnice – dolazi izravno od države, a ne putem naknade koju plaćaju korisnici. Scholz nije odgovorio.