NESIGURNA BUDUĆNOST

Koncept privatnih mirovina u Britaniji mogao bi nestati do 2050.

02.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

'Privatne mirovine će prestati postojati, jer mladi danas smatraju da je puno važnije imati stalan pristup ušteđevini nego stavljati novac sa strane za mirovinu', tvrdi Michael Johnson, istraživač iz Centra za političke studije za Telegraph

Prema istraživanjima, tek 12 posto mladih Britanaca u dvadesetim i ranim tridesetim godinama uplaćuju u mirovinski fond, unatoč naporima vlade da ojača fond, a državna blagajna ponudila je u međuvremenu čak i porezne olakšice na mirovinsku štednju. 'Riječ 'mirovina' ne odzvanja kod generacije Y. Direktan pristup ušteđevini je njima mnogo važniji od 20-postotnog mita porezne olakšice', tvrdi Johnson koji je vodio skupinu za ekonomsku konkurentnost premijera Davida Camerona.

Budućnost se mladima čini 'daleka i nesigurna' te jednostavno ne prepoznaju potrebu za mirovinskom štednjom. Tako bi koncept privatnih mirovina mogao nestati do 2050., smatra istraživač koji savjetuje mladima investicije u tzv. radne mirovine samo ako im poslodavac već 'značajno' doprinosi.

No postoje i drugi razlozi zbog kojih mladi između 25. i 34. godine ne ulažu u mirovine. Naime, mnogi od njih još otplaćuju studentske kredite. Zatim, drži se da mnogi od njih gaje posve nerealne projekcije o svojoj budućnosti. Prema recentnim istraživanjima, trećina ih očekuje da će otići u mirovinu s oko 30.000 funti godišnje. A da bi se dosegla ta brojka, dvadesetpetogodišnjak bi morao štedjeti oko 400 funti mjesečno sve do odlaska u mirovinu, uz godišnji povrat od pet posto.

Dugoročni cilj mladih jest da postanu kućevlasnici oslobođeni dugova kada stignu do mirovine, kaže Johnson te predlaže, u sklopu svojih liberalnih nazora, da klasične mirovine zamijene osobni štedni računi kojima bi mladi stalno imali pristup, umjesto da dugoročno štede.