SPORNO POGLAVLJE 23.

Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju, ali moraju biti brzi

03.06.2016 u 14:04

Bionic
Reading

Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da je Hrvatska u nacrt pregovora uspjela integrirati svoje zahtjeve, poput onog da Srbija mora prihvatiti odluke koje se tiču manjina, odluka Haškog suda, te Zakona o regionalnoj jurisdikciji, gdje će se morati izvršiti prilagodbe.

'Dobili smo dokument 'Nacrt zajedničke pozicije'. Mi ćemo na temelju njega unutar EU raspravljati koje će obveze Srbija imati u Poglavlju 23. Zemlje članice će između sebe raspravljati o tome", rekao je ministar.

Čudim se nekim interpretacijama u tisku, i hrvatskom i stranom, da je Srbija u nečemu uspjela ili nije, ili nametnula - to nije istina. Ovaj dokument je dokument EU. Na njemu će raditi zemlje članice EU, pa i Hrvatska. Tek kad svi interesi, pozicije i stajališta budu integrirani, i kada se on usvoji, Srbija će dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za otvaranje Poglavlja 23', kazao ministar Kovač, prenosi N1

Rekao je da prošla Vlada to nije učinila, pa to čini sadašnja vlast.

'Sad kad smo ovo postigli, formirat ćemo skupinu s Ministarstvom pravosuđa, branitelja i unutarnjih poslova, te ćemo raspraviti što ovaj nacrt sadrži, utvrditi hrvatska stajališta i pozicije i njih ćemo pokušati integrirati u pregovaračku poziciju EU za ovo Poglavlje', istaknuo je Kovač.

Rekao je da će sigurno i ministar Medved boriti za to da hrvatski branitelji budu zaštićeni od progona srbijanskih sudova. Kovač kaže da ga je iznenadila informacija da je on tijekom službenog posjeta Izraelu, na jednom doručku, govorio o odnosima RH i Izraela u Drugom svjetskom ratu.

Pokazao je snimku na tabletu, a na kojoj govori o odnosima Hrvata i Židova.

'Dakle, molim vas uvijek pitajte mene ili Ministarstvo', pojasnio je Kovač.

Istaknuo je da Hrvatska ne blokira Srbiju i dodao da je moguće za Srbiju poglavlje bude otvoreno krajem lipnja.

'Hrvatska ne blokira, nego radi na tome da se poštuje princip vladavine prava. I nama je u interesu da Srbija bude brza, da što prije ostvari uvjete i zahtjeve, kako bi moglo doći do formiranja mjerila za zatvaranje poglavlja. Ako Srbija želi, morat će biti brza. Nama bi bilo najbolje da to što prije Srbija učini, kako bi što prije mogla završiti pregovore u tom poglavlju', mišljenja je Kovač.

Što se tiče unutarnje politike, Kovač je rekao da dok je Vlada u ovom sastavu i na okupu, da normalno funkcionira.

'Posao radimo ozbiljno, kolege u vanjskim poslovima predani su, i moja malenkost se trudi. Vozimo dalje. Cilj nas iz HDZ-a na ministarskim pozicijama jest da budemo maksimalno ozbiljni i da skrbimo o stabilnosti hrvatske Vlade. Tako se ponašam svaki dan i taj duh prenosim na svoje suradnike. Isti taj duh je prisutan kod svih u Vladi, koji su iz HDZ-a', kazao je Kovač i dodao da ne bi bilo pametno ako bi rekao da Vlada funkcionira dovoljno učinkovito.

Dodao je da ne zna hoće li ostati s MOST-om i hoće li doći do preslagivanja, ali i da bez HDZ-a, i bez Domoljubne koalicije ove Vlade ne može biti.