sergej surovikin

Kremlj odbio odgovoriti na pitanja o 'generalu Armagedonu'

29.06.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Kremlj je u četvrtak odbio odgovoriti na pitanja o ruskom generalu Sergeju Surovikinu, čiji status i lokacija nisu poznati od neuspjele oružane pobune plaćenika skupine Wagner u subotu.

Poznat po nadimku "general Armagedon" koji su mu nadjenuli ruski novinari zbog agresivne taktike u Siriji, Surovikin, koji je zamjenik zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini, nije se pojavio u javnosti od subote. Tada je u videozapisu pozvao Jevgenija Prigožina da obustavi pobunu protiv ruskih vlasti.

Na tom je videu izgledao iscrpljeno i nije jasno je li govorio pod prisilom. Od tada su se pojavila nepotvrđena izvješća da ga ispituju sigurnosne službe. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da pitanja o Surovikinu upute ministarstvu obrane koje se do sada o tome nije oglasilo.

Na pitanje novinara može li Kremlj razjasniti situaciju sa Surovikinom, Peskov je odgovorio: "Ne, nažalost ne može". Kada je novinar upitao vjeruje li predsjednik Vladimir Putin i dalje Surovikinu, Peskov je odgovorio: "On je vrhovni zapovjednik i surađuje s ministrom obrane i s načelnikom Glavnog stožera."

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY