sjednica Sabora

Oporbi stigao poziv da ignoriraju Zekanovića: 'Nije dostojan da ga se zove zastupnikom'

17.05.2024 u 09:32

Bionic
Reading

Dok se čeka predstavljanje nove Vlade u parlamentu, saborski zastupnici dobili su prvi put u ovom sazivu priliku za slobodne govore

10.16 Marijana Puljak iz Centra osvrnula se na jučerašnji istup Hrvoja Zekanovića, kada je rekao da Peđu Grbina kao 'zombija' treba kolcem u srce i metkom u čelo.

'Pozivam oporbu da se četiri godine ne osvrne, ne replicira i ne da nikakvog znaka da postoji jedan zastupnik, a to je Hrvoje Zekanović. Zbog onog što je jučer izjavio nije dostojan da ga se naziva i smatra zastupnikom. Onaj poziv na nasilje i mržnju prevršio je svaku mjeru. Pozivam oporbu da ga ignoriramo kao da ne postoji', kazala je Puljak.

O Zekanoviću je govorila i Dalija Orešković iz DOSIP-a, kazavši da bi ga se HDZ trebao odreći. 'Taj Zekanović je istu ulogu imao i u prošlom sazivu - trovač i brisač svakog smisla', poručila je.

10.13 Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta kazao je da je Hrvatskoj falila desnica pa se tu izrodio DP. 'U hrvatskom društvu ne postoji desnica u izvršnom smislu i od 2000. godine ne postoji model da desne politike nisu bile izvršni dio nijedne vlasti. Kad slušam o nekoj ugroženosti, mogu reći da je svih godina bila ugrožena desnica jer je nije bilo. Bilo je pokušaja, pojedinaca... Tu je nastao DP. Smiješno mi je slušati to da smo prevarili birače', rekao je.

'Voljom naroda DP je dobio značajnu podršku. Razumijem i gorčinu i žuč, ja sam i sportaš, igrao sam nogomet, ali DP nije tema niti može biti tema osim nekih vidovitih ljudi koji govore 'mi ćemo, vi ćete'. DP nije imao priliku, jedino u Vukovaru, gdje imamo svog gradonačelnika, koji pokazuje u kojem pravcu DP radi. Meni su zasmetale etikete, crnokošuljaši, itekako smo tolerantni, i prema manjinama. Moje prezime je Kukavica, ali vidjet ćete da se ne bojimo', kazao je.

Odgovorio mu je Mostov Nikola Grmoja. 'Kolega Kukavica govori da će oni napraviti neki zaokret. Program Vlade je prepisani predizborni program HDZ-a. Što je to novo u program Vlade unio DP, niti jedne stavke iz programa DP-a nema u programu Vlade', kazao je Grmoja.

10.01 U ime Kluba HDZ-a govorio je Nikola Mažar te je imao i poruku za oporbu.

'Ono što smo čuli jutros pokazuje da su loši gubitnici. Bulj je opsjednut DP-om i HDZ-om, vi kao Most išli ste ovjeriti kod javnog bilježnika da nećete s HDZ-om, pa ste s nama sjedili, vi držite lekcije o vjerodostojnosti', poručio je Mažar.

'Građani su vas bacili u koš, ostali ste oporba, razumijem da biste vi voljeli biti na mjestu DP-a i HDZ-a, ali narod je odlučio - što se prije s tim pomirite, bit će vam lakše', kazao je.

'Loši gubitnici nastavljaju dalje. Danas ćemo braniti volju birača, raditi u interesu građana, a drugi će i dalje biti destruktivci', poručio je.

Odgovorio mu je Bulj. 'Penava i DP podigli su kaznenu prijavu protiv Plenkovića. On je rekao da bi njegova baba bolje vodila Vukovar', kazao je Bulj i dobio opomenu zbog zlouporabe povrede Poslovnika. Opomenu je iz istog razloga dobila i SDP-ova Sabina Glasovac.

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.57 Bivša potpredsjednica Vlade i SDSS-ova saborska zastupnica Anja Šimpraga osvrnula se u govoru na svoj mandat u Vladi te poručila da će se zalagati za promicanje prava i interesa marginaliziranih skupina u Hrvatskoj.

'Proteklih tjedana svjedočili smo radikalizaciji diskursa manjinskog pitanja u javnosti', kazala je. 'Za neke nepoželjni, za neke nepotrebni, a za mene je čast predstavljati srpsku zajednicu i biti članica SDSS-a, koji je učinio puno više za hrvatsko-srpske odnose i Hrvatsku od onih koji su danas posebno glasni', poručila je Šimpraga.

9.42 'Tko se tuče, taj se voli. Jer ako je tko vrijeđan zadnje četiri godine, to su bili Domovinski pokret i HDZ. Gle čuda, upravo danas DP i HDZ ući će u politički brak', poručio je Suverenist Marijan Pavliček te podsjetio što je sve DP govorio o Plenkoviću.

'Svi oni zaslužuju Oscara za glumu', kazao je Pavliček. 'HDZ će popapati DP kao mačka miša i to u nekoliko mjeseci', poručio je.

9.36 'Ovo je program raspodjele fotelja između HDZ-a i starih HDZ-ovaca koji se nazivaju Domovinski pokret. Ovo je copy-paste programa 'Vjerodostojno' iz 2016. Ovo je program HDZ-a iz 2016., kada je pokušao skrenuti u desno', poručila je SDP-ova Sanja Radolović u slobodnom govoru.

'Kamen spoticanja ove Vlade bit će ideologija. Jasno nam je da će stari HDZ-ovci, odnosno DP, pokušati deratificirati Istanbulsku konvenciju, što nećemo dozvoliti. Jasno nam je da će pokušati uskratiti ženama pravo na izbor, što SDP neće dozvoliti. I to će biti kraj ove jedva sklepane Vlade', poručila je.

9.30 Prvi je u ime Mosta govorio Miro Bulj te se osvrnuo na program nove Vlade. 'Prijedlog o potpori Vladi je čisti pamflet, bacite ga u smeće', kazao je Bulj.

Iznošenje stajališta zastupnika, odnosno slobodni govori, započinju u 9,30, a u 11 sati kreće rasprava o novoj Vladi.

Plenković je prošli tjedan predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade. Hrvatski sabor u četvrtak je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, čime se ustrojavaju dva nova ministarstva - Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva, tako da će Vlada imati 18 ministarstava.

Plenković je sinoć Saboru dostavio i imena ministara te program Vlade.