andrej plenković:

'Kršitelj Ustava ne može biti predsjednik RH, narod se neće dvaput zabuniti'

31.05.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je na predstavljanju stranačkih kandidata za europske izbore u Zaprešiću, gdje je održao konferenciju za medije

Plenković je ponovio da je 'kršitelj Ustava, kojeg smo teško porazili na izborima, doveo izbore za Sabor na rub regularnosti jer se ponio kao kukavica...',

'Pobijedili smo ih na parlamentarnim izborima, pobijedit ćemo ih i na izborima za Europski parlament', poručio je Plenković u odgovoru na pitanje o optužbama predsjednika RH Zorana Milanovića da Plenković krši Ustav jer se već godinama nisu dogovorili o veleposlanicima i jer se Vlada ne konzultira s njim po pitanjima vanjske politike.

'On je samo formalno predsjednik Republike, jer je otišao na Glavni odbor SDP-a, tako da mu ta pila naopako, da lažno govori da mi kršimo Ustav, on je taj koji krši Ustav, krši ga u vanjskoj politici. Mi smo mu 2020. poslali jednu listu kandidata, on je to s gnjušanjem odbio i nije htio razgovarati, nakon toga je godinama teško vrijeđao članove Vlade, nazivao HDZ nacističkom strankom, vrijeđao ministre, činio nam nemjerljivu štetu u vanjskoj politici, zauzeo u potpunosti proruske stavove u kontekstu Putinove brutalne agresije na Ukrajinu, osramotio nas, što se politički vidjelo na njegovoj potpunoj izoliranosti na međunarodnoj sceni, niti mu ovdje itko dolazi niti ga itko zove niti ga itko išta konzultira. Dakle, potpuno je irelevantan. Kada zauzima svoje proruske stavove, naravno da se ne konzultira s Vladom', rekao je Plenković.

  • +25
Ilustrativna galerija/Andrej Plenković stigao kod Zorana Milanovića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Onome tko krši Ustav i ne poštuje zakone Republike Hrvatske nije mjesto da bude predsjednik i to smo rekli i siguran sam da se hrvatski narod neće dvaput zabuniti, kao što se zabunio na lažnu tezu o normalnom koju su predstavili u kampanji 2020. I najneinformiranijem biraču je sada jasno da tu nema ništa normalno. Postoji samo kompleks, frustracija, zavist i kršenje Ustava.

Na to što je Milanović najavio da će sutra upozoriti diplomate da čine opasni delikt ako postuaju po naputcima Plenkovića ili ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana ako Milanović s tim nije suglasan, Plenković je rekao:

'Najbolje da cijela diplomacija po njegovom naputku ide okolo i ulaže demarše u prilog Putinu. Očekujem takvu uputu i očekujem da će svi naši veleposlanici bezrezervno poslušati i da će to biti scenarij već od sutra. Jako se veselim takvoj instrukciji', zaključio je Plenković.