Artjom Gorodilov

Krvnik iz Buče uhićen u Moskvi zbog 'prijevare velikih razmjera'

05.07.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Zapovjednik jedne od postrojbi koju se smatra najodgovornijom za ubojstva civila i ratnih zarobljenika u ukrajinskom selu Buča nedaleko Kijeva, uhićen je u Moskvi, prenose strani mediji

Brigadir Artjom Gorodilov, zapovjednik 234. gardijske padobranske pukovnije, koja je bila stacionirana u Buči na početku ruske invazije 2022., uhićen je i pritvoren u Moskvi zbog sumnje na prijevaru, o čemu su izvijestili ruski mediji, a prenose ukrajinski i zapadni mediji. Privela ga je Federalna služba sigurnosti (FSB, nasljednik KGB-a) pod sumnjom za 'prijevaru velikih razmjera', odnosno za pronevjeru više od milijun rubalja (oko 11.337 dolara), te se trenutno nalazi u pritvoru.

Gorodilov, koji je pod američkim sankcijama, vodio je pripadnike 234. pukovnije u vrijeme kada su počinili zločine u Buči, za što je optuženo oko 30 njegovih vojnika. Ruski su vojnici identificirani po telefonskim pozivima koje su svojim obiteljima u Rusiji obavljali s telefona ubijenih civila. Za sudjelovanje u bitkama u Kijevskoj oblasti na početku rata, Gorodilov je izvanredno promaknut u čin brigadira garde.

  • +2
Artjom Gorodilov Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ruski su vojnici nakon zauzimanja Buče ispitivali, mučili i ubijali civile, a razmjeri zločina otkriveni su nedugo nakon oslobađanja mjesta, kada su otkrivene masovne grobnice. U velikoj istrazi, koju su temeljem dokumenata, telefonskih poziva, fotografija, videa i razgovora s preživjelima proveli novinari New York Timesa, potvrđeno je da je Gorodilov nadgledao i zapovijedao provođenjem operacije čišćenja Buče od civila, što je dokazano, među ostalim, snimkom radio komunikacije te snimkom sigurnosne kamere duž Jablunske ulice u kojoj je 234. pukovnija počinila najviše zločina. Također su i dva pripadnika te postrojbe potvrdila da je Gorodilov bio u Buči u to vrijeme i zapovijedao.

Buča Izvor: Profimedia / Autor: FADEL SENNA / AFP / Profimedia