Nepčanog pa onda i zdrastvenog! Kupine još uvijek možete zobati ako ste na moru ili se smucate po nekim divljim, šumskim puteljcima
Nakon jučerašnjeg sastanka s jednom mladom nutricionisticom odlučila sam ne poluinformirati čitateljstvo o blagodatima neke namirnice. Žena je puna znanja o hrani odnosno namirnicama, tako da je Mr. Google i moje konzultiranje s njim palo u drugi plan/vodu.
Napisat ću samo da kupina sadrži tanin, pektin, jabučnu i mliječnu kiselinu,
C vitamin, željezo i kalcij
Sok od kupina potiče rad jetrenih stanica dok kupinovo vino djeluje na cirkulaciju, tlak, pojačava apetit i sve što vam piše kad uguglate kupina, kupinovo vino.
Zapravo vas želim samo podsjetiti na postojanje ove ukusne, mirisne, slasne i zdrave namirnice. Ubacujte je svako jutro u zdjelicu mueslija s jogurtom ...
... ukrašavajte, okusno nadopunjujte domaći ili kupovni sladoled ...
... pozobajte sve grmove na koje naiđete ili ...
... ispecite slasni clafoutis
za 6 osoba
1 žlica maslaca
1 šalica mlijeka
1/4 šalice slatkog vrhnja
2/3 šalice brašna
3 velika jaja
1/4 šalice šećera
1 žlica naribane korice od naranče
2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žlice soli
4 šalice svježih kupina
1 žlica šećera u prahu Zagrijte pećnicu na 180 C.
U veliku zdjelu ubacite mlijeko, slatko vrhnje, brašno, jaja, šećer, narančinu koricu, ekstrakt vanilije i sol. Dobro promiješajte dok se ne pretvori u tijesto. Pola tijesta ulijte u masnim papirom obloženi kalup, dok drugu polovicu stavite sa strane.
Kalup s polovicom tijesta stavite u pećnicu i pecite 2 do 4 minute.
Izvadite iz pećnice, posipajte kupinama i prelijte ostatkom tijesta. Vratite u pećnicu i pecite 35 do 40 minuta odnosno dok vam drveni štapić, utisnut u tijesto ne izađe suh.
Ispečeni clafoutis pustite da se ohladi i prije serviranja posipajte šećerom u prahu.
Voila!