IZRUČENJE PERKOVIĆA

Kurier: Završena duga svađa Hrvatske i EU-a

27.01.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Izručenje Josipa Perkovića i dalje se tematizira u medijima njemačkog govornog područja: bečki Kurier objavio je vijest o tome kako je 'izručenjem završena duga svađa Hrvatske s EU', dok Sueddeutsche Zeitung piše o 'rušenju tabua'

Bečki dnevnik Kurier piše kako je konačno 'bivši šef tajne službe izručen' te da je Josip Perković odletio iz Zagreba 'redovnom Lufthansinom linijom u pratnji njemačkih policijskih službenika'. Perković je opisan kao 'bivši funkcioner jugoslavenske Udbe i kasnije hrvatskih tajnih službi', kojega Njemačka traži zbog sudjelovanja u brutalnom ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića

'Izručenjem je završeno i višemjesečno natezanje u Hrvatskoj, koje je uključivalo i tzv. lex Perković', piše Kurier i ističe da je sve to 'oduzelo kredibilitet hrvatskoj Vladi u Bruxellesu'.

Njemački ljevičarski dnevnik Sueddeutsche Zeitung pak piše o tome da je 'bivši šef hrvatske tajne službe izručen u Njemačku', što predstavlja 'rušenje tabua'. Ističe se da je sud u Münchenu još 2008. presudio o ubojstvu Stjepana Đurekovića te se pojašnjava i cijela drama oko europskog uhidbenog naloga i pozadina slučaja Perković.

'Perkovića se uhidbenim nalogom traži od 2005. Njegovo ime godinama je visoko na njemačkim listama najtraženijih kriminalaca', piše SZ, te dodaje da se '68-goodišnjak na svakoj sudskoj instanci borio protiv izručenja'. Perković ima 'utjecajne prijatelje u Hrvatskoj', navodi se i napominje da je njegov sin Saša Perković savjetnik predsjednika RH Ive Josipovića.