KONCENTRIRANA NA MMF

Lagarde šuti o kandidaturi za mjesto šefice EK

28.01.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde odbila je u utorak u Bruxellesu komentirati nagađanja da je zainteresirana za jedno od mjesta na čelu europskih institucija.

'Nisam usredotočena na to i sve što radimo u MMF-u usmjereno je na to da pridonesemo raspravi koja će voditi poduzimanju mjera za stvaranje radnih mjesta i gospodarskog rasta', rekla je Lagarde na jednoj tribini u Bruxellesu, odgovorajući na novinarsko pitanje.

Lagarde je zajedno s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeublom i španjolskim ministrom gospodarstva Luisom de Guindosom predstavila knjigu pod nazivom: Radna mjesta i rast: podupiranje europskog oporavka. U toj knjizi objedinjena su istraživanja i preporuke MMF-a za poticanje rasta u EU-u i stvaranje radnih mjesta.

Na pitanje je li objavljivanje knjige tempirano u vrijeme kampanje za predstojeće izbore za Europski parlament, Lagarde je rekla da je ta knjiga zamišljena još prije dvije godine, da se na njoj radilo u proteklih godinu dana te da nema 'nikakve veze' sa sadašnjim političkim kampanjama.

Christine Lagarde se u posljednje vrijeme počela spominjati kao moguća kandidaktinja Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije. Njemački ministar financija Schaeuble savjetovao je novinarima 'da ne gube vrijeme na nagađanja o mogućim imenima' za vodeće položaje. 'Ne gubite vrijeme na to, život je prekratak', rekao je Schaeuble.