bespilotna letjelica

Lancet je najučinkovitije rusko oružje i postaje sve smrtonosnije

11.10.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Dron Lancet izuzetan je uspjeh za Rusiju. Dok su neka druga ruska oružja bila ispod očekivanja tijekom invazije na Ukrajinu, ova bespilotna letjelica od 35 kilograma pokazala se sposobnom gađati širok raspon ciljeva, uključujući glavne borbene tenkove i parkirane letjelice, daleko iznad horizonta. Još učinkovitijim Lancet se pokazao protiv topništva i protuzračne obrane

Nove brojke koje su prikupili ruski izvori sugeriraju da isporučuju te bespilotne letjelice u većim količinama, a prijetnja će postati još veća. Lancet je predstavljen 2019. godine, proizvodi ga Zala Aero Group, podružnica koncerna Kalašnjikov, a dolazi u dvije varijante. Manji, Izdelije-52, ima dva uočljiva krila u obliku slova X, dok Izdelije-51 ima veću nosivost bombi.

Nakon probne uporabe u Siriji 2021., Lancet je stavljen u službu punog opsega za rat u Ukrajini. Prva poznata njegova uporaba u Ukrajini bila je u srpnju 2022., nekih pet mjeseci nakon invazije. Od tada se koristi u malom, ali rastućem broju.

'Koriste ga najvjerojatnije štedljivo SOF [Snage za specijalne operacije] i slične jedinice. Njegova uporaba stvara poteškoće ukrajinskoj vojsci', rekao je Samuel Bendett, analitičar za CNA, CNAS i CSIS, za 19FortyFive.

Isprva se svaki mjesec objavljivalo samo nekoliko videozapisa s udarima Lanceta. Ali ovog siječnja pojavile su se 22 snimke napada spomenutim dronom. Taj se broj u svibnju popeo na 62, a u kolovozu na 124. Proizvođači tvrde da masovno proizvode to oružje u novom pogonu, tako da je ono što sada vidimo samo početak. Rast proizvodnje događa se unatoč činjenici da Lancet koristi zapadnu elektroniku.

'Postoje znakovi da ruska obrambena industrija pojačava proizvodnju Lanceta s poboljšanjima koja vode do naprednijeg dizajna', kazao je Bendett.

Lanceti navodno lete s izviđačkim dronovima koji uočavaju mete i prenose koordinate. Operater leti do ciljanog područja, vizualno potvrđuje cilj i izvodi udar. Električni propeler pokreće Lancet brzinom od oko 113 kilometara na sat. Ova relativno mala brzina čini ga lakšom metom od navođenog projektila.

'Svakog dana oborimo barem jedan ili dva Lanceta. Ali to nije stopostotna stopa presretanja', rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, za Reuters.

Svi rani napadi Lancetom bili su oni na statične mete. Noviji videosnimci prikazuju udare na vozila u pokretu. To može značiti promjenu doktrine ili poboljšanje razine vještina operatera.

Ruski analitičari s Lost Armora skupili su i klasificirali svaki poznati video napada Lanceta na internetu. Otprilike sedam posto videozapisa jasno pokazuje promašaje, a u osam posto nemoguće je reći je li meta stvarno pogođena. Mali broj videozapisa, možda jedan posto od ukupnog broja, pokazuje kako Lanceti udaraju u ono što se može identificirati kao drvene ili lutke na napuhavanje.

Ostali prave veliku štetu. Jedan ukrajinski analitičar iznio je podatak da je stopa uspješnosti Lanceta između 25 i 30 posto.

Prema Lost Armoru, od 3. listopada postoji 667 videosnimaka udara Lanceta. Od toga je 210 meta uništeno (31 posto), 355 meta oštećeno (53 posto), 48 promašeno (7 posto), a za 52 to je nepoznato (7 posto).

To sugerira da je oko 2000 Lanceta uništilo 200 meta i oštetilo ih stotine. Može se to činiti malom brojkom, ali svaki dron košta oko 35.000 dolara, dok svaka meta košta milijune, pa se pokazao izuzetno isplativim. Dvadeset pet posto ciljeva sastojalo se od tenkova i lakših oklopnih vozila - u najmanje jednom slučaju pogođen je njemački tenk Leopard-2.

Deset posto ciljeva bila su motorna vozila i drugi ciljevi relativno male vrijednosti. Oni su možda odabrani kada Lancet nije uspio pronaći ciljanu metu (ili je ona već bila uništena) ili kada se vozilo koje prevozi streljivo smatralo prioritetom.

Petnaest posto ciljeva bilo je vrlo visoke vrijednosti: ukrajinski lanseri raketa zemlja-zrak i radarski sustavi. Oni se obično drže nekoliko milja podalje od prve linije, ali ne dovoljno daleko da budu izvan dometa Lanceta. Njihovo uklanjanje omogućuje Rusiji da koristi svoju zračnu nadmoć u helikopterima i udarnim zrakoplovima na bojnom polju.

Lancet Izvor: Društvene mreže / Autor: WSJ

Daleko najveći broj videosnimaka napada Lanceta prikazuje napade na ukrajinsko topništvo, kako vučno, tako i samohodno oružje. Kao što navodi nedavno izvješće britanskog obrambenog think tanka RUSI, ruske snage sada uvelike koriste Lancet kao protubaterijsko oružje. Topništvo je tradicionalno sredstvo napada na neprijatelja, ali veliki domet drona i njegova sposobnost traženja skrivenih ciljeva na zemlji daju mu stvarne prednosti. Uz to, operater ostaje skriven i neće biti na meti protubaterijske vatre.

Lost Armor naveo je 142 pogotka na samohodno topništvo i 170 na topove i minobacače. To su značajne brojke. Prema bazi podataka koju su prikupili analitičari Oryxa, Ukrajini su oštećene ili uništene 222 samohotke. Ovo sugerira da bi Lancet mogao biti odgovoran za 64 posto gubitaka ukrajinskih samohodnih topova.

Udio tegljenog topništva čini se nevjerojatno visokim: 169 pogodaka, u usporedbi sa 160 uništenih ili oštećenih koje je zabilježio Oryx. Ruske RIA Novosti još u svibnju su navele da je Lancet-3 uništio 45 posto ukrajinskog topništva isporučenog sa Zapada. Jasno je to da je velik udio ukrajinskih topničkih gubitaka posljedica napada Lanceta, a ti će se gubici vjerojatno povećati kako ga se bude više koristilo. No situacija u Ukrajini brzo se razvija i nije isključena ni mogućnost smanjenja njegove učinkovitosti. Ukrajinske topničke posade koriste zaštitne mreže koje imaju određeni uspjeh u zaustavljanju Lanceta.

Čini se da je do sada glavno ograničenje tih dronova njihov ograničeni broj.

'Još uvijek ih nema dovoljno za cijeli front', kaže Bendett.

Još jedna zabrinutost je da je domet Lanceta rastegnut. U rujnu je uništio parkirani ukrajinski avion MiG-29 na udaljenosti od najmanje 50 milja. Prema ruskim medijima, to je postignuto uz pomoć neodređenih modifikacija dizajna.

Uspjeh Lanceta također je nadahnuo brojne ruske tvrtke i volontere da proizvedu njegove jeftine dvojnike. Oni nude slične mogućnosti za bitno nižu cijenu.

Lancet Izvor: Profimedia / Autor: Rossiya 1 / WillWest News / Profimedia

Među tim suparnicima su Skalpel dizajnerskog biroa Vostok i Privet-82 tvrtke Oko. Obje tvrtke kažu da mogu masovno proizvoditi dronove čim dobiju narudžbu. Archangel je također proizveo prototip s fiksnim krilima, za koji kažu da je puno jeftiniji od Lanceta. Bendett napominje da spomenuti dronovi imaju kraći domet - oko 40 kilometara ili manje - dok Lancet može dobaciti i 50 kilometara.

Bendett napominje da Zala ima dobro uspostavljen odnos s ruskom vladom i vojskom, tako da će se konkurencija teško probiti na tržište. Ali uz povećanu proizvodnju Lanceta i nekoliko drugih konkurenata vjerojatno ćemo vidjeti mnogo više napada ovom vrstom oružja u nadolazećoj godini.

Sa svoje strane, Ukrajina je upotrijebila velik broj malih FPV kamikaza s velikim učinkom. Ali još nismo vidjeli ništa veličine i dometa Lanceta. To će se vjerojatno promijeniti u bliskoj budućnosti. Tajnoviti Phoenix Ghost iz SAD-a, za koji nema poznatih slika, mogao bi biti najbliži trenutačni ekvivalent.