troše se milijarde

Legalno varanje: Evo kako Zapad financira rusku armiju u Ukrajini

17.09.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Politico je dobio uvid u još neobjavljeno izvješće koje pokazuje da Zapad sve više koristi rupe u sankcijama te troši milijarde na jeftino gorivo proizvedeno iz ruske nafte, čime financira ruski vojni aparat

Zapadni saveznici su u prvoj polovici 2024. zaobilazeći sankcije potrošili otprilike dvije milijarde dolara na gorivo proizvedeno iz ruske nafte, čime Moskvi zapravo omogućuju da plaća svoje vojnike u Ukrajini, pokazalo je izvješće Centra za istraživanje energije i čistog zraka i Centra za proučavanje demokracije, u koje je Politico dobio uvid.

Analiza, koja će biti objavljena u utorak, pokazuje da su posljednjih mjeseci porasle isporuke benzina, dizela i drugih prerađevina proizvedenih iz ruske sirove nafte, a sve to zbog uvoza iz samo tri turske rafinerije.

Takav uvoz tehnički je legalan zbog već dobro poznate rupe u sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Dok s jedne strane EU i zapadni saveznici zabranili izravan uvoz ruske nafte, zemlje i dalje mogu kupovati gorivo ruskog podrijetla, ako se prvo preradi u drugoj zemlji.

Izvješće pokazuje da Turska, ali i zapadne tvrtke koje kupuju od nje sve više iskorištavaju ovu rupu u sankcijama, unatoč tome što je Ukrajina u više navrata molila da se takva praksa zaustavi.

  • +6
Naftni tankeri Izvor: Profimedia / Autor: MARTIN DALTON / Alamy / Alamy / Profimedia

Turske je dobro unovčila popuste od pet do 20 dolara po barelu nafte iz Moskve, povećavši svoju kupnju iz Rusije za 34 posto prošle godine te čak za 70 posto u ovoj godini.

'Kad EU uvozi benzin iz Turske, on je deset posto jeftinije nego što bi bio onaj iz Saudijske Arabije. No, te se uštede uopće ne prenose na potrošače profitiraju samo tvrtke i trgovci. Netko dobro ubire novac od ovoga, ali to nisu obični ljudi', rekao je za Politico jedan od autora izvješća.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Industrija fosilnih goriva ostaje slamka spasa za ruski ratni stroj. Kako pokazuje ova analiza, porezni prihodi od goriva prodanog zapadnim zemljama, omogućuje Moskvi da regrutira dodatnih 6200 vojnika mjesečno za borbu na ukrajinskom teritoriju.

Istovremeno, zapadne se zemlje ne mogu braniti time da ne znaju pravo podrijetlo goriva. Prema autorima izvješća, turska rafinerija Star Aegean, inače u vlasništvu Azerbajdžana, ovisi o ruskoj sirovoj nafti čak za 98 posto, a oko 73 posto opskrbe dolazi od ruskog energetskog diva Lukoila, kojem je SAD uveo sankcije.

Unatoč tome, gotovo devet od deset barela iz te rafinerije odlazi zapadnim saveznicima koji podupiru Ukrajinu.