'queer culture'

LGBT zajednica u Seulu održala godišnji festival unatoč prosvjedima

01.06.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Godišnji "Seoul Queer Culture Festival" održan je u južnokorejskom glavnom gradu u subotu unatoč ranijim poteškoćama s osiguravanjem događaja i prosvjedima protiv povorke ponosa LGBT zajednice

"Naša ovogodišnja poruka cijelom južnokorejskom društvu jest da prihvati LGBTQ ljude", rekao je glavni organizator festivala Yang Sun-woo.

Gradske vlasti su ranije odbile zahtjeve organizatora za korištenje četiri lokacije, a u blizini je održan prosvjed protiv festivala.

"Činit ćemo to gdje god možemo iskazivati ponos jer je glavna stvar prenijeti poruku da smo posvuda", kazao je Yang.

Prosvjed protiv festivala održan je na zasebnoj lokaciji u središtu Seula u subotu. Tisuće sudionika je nosilo plave zastave i znakove s natpisima poput "Ne Queer Festivalu homoseksualnosti".

Među raznim štandovima i aktivnostima na festivalu, bio je i događaj blagoslivljanja parova.

"Sudjelovali smo u festivalu kako bismo pokazali vidljivost, da postojimo", rekli su za Reuters Park Hyun Chung, 25-godišnja biseksualna osoba, i 22-godišnja Kim Jarim, koja se identificira kao panseksualka.

"Imat ćemo vjenčanje iduće godine. Na vjenčanjima uglavnom ima mnogo događaja gdje dobivate blagoslov ili slavite religiozno. No u našem slučaju, ne znamo ni hoće li naši roditelji sudjelovati. Ima trenutaka kada sam tužna, no zapravo sam dirnuta što sam dobila blagoslov ove kvir povorke".

Konzervativne religiozne skupine u Južnoj Koreji oštro se protive naporima da se izglasaju zakoni protiv diskriminacije. Ne postoji zakonsko priznanje partnerstva za LGBT osobe.

Kao rezultat toga, mnoge LGBT osobe skrivaju svoj identitet u javnosti dok se bore za jednako priznanje i prihvaćanje.

Prošlogodišnja povorka je privukla oko 50.000 ljudi, a 155.000 je posjetilo festival, prema organizatorima, koji očekuju još veće brojke ove godine.