NAJVEĆA 10,35 POSTO ZA GRAĐANE

Linić ograničio kamate na bankovne kredite

30.04.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predstavio je Vladi prijedlog zakona o kamatama kojim se propisuje najveća kamata za kredite poduzetnicima od 12,35 posto, a za kredite građana maksimalna kamata iznosi 10,35 posto. Bankari su, kaže Linić, nezadovoljni tom odlukom

Ovim zakonom se, kaže Linić, prvi put pokušava riješiti pitanje kamata, vrste kamata, visine i načina obračuna kamata: 'Dosada smo kroz niz zakona rješavali na različite načine i osnovicu za obračun kamata i vrstu kamata. Cilj je bio da ujednačimo osnovicu, ali pored toga smo, s obzirom na politiku Vlade za razduženje građana, krenuli i u ograničavanje visine ugovornih i zateznih kamata i načina obračuna.'

Najviša dopuštena stopa ugovornih kamata definirana je, kaže Linić, daleko manje nego što je to bilo dosad Zakonom o obveznim odnosima prema kojemu je bila skoro 18 posto. 'Sada je maksimum 12,35 posto, kod građana 11,35 posto. To su kamate koje se mogu ugovoriti ujednačeno po svim zakonima', kaže Linić.

'Moramo tu istaknuti nezadovoljstvo u bankarskom sektoru iz razloga što, kad ugovaramo najvišu kamatu od 11,35 posto prema građanima, znači da maksimalna kamata po tekućim računima iznosi 10,35 posto.
To je opet manje jer je bilo 11 posto za minuse na računima pa bankari smatraju da se opet utječe na njihovu profitabilnost, ali bitno da imamo zaštitu građana', rekao je Linić.