MILANOVIĆ NADMOĆAN

Linića izbacuju iz stranke? Evo omjera snaga

03.06.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Hoće li Slavko Linić biti izbačen iz SDP-a, moglo bi biti odlučeno na sjednici Predsjedništva stranke u srijedu. Omjer snaga definitivno nije naklonjen bivšem ministru financija: od 16 članova Predsjedništva, tek će dva sigurno glasati protiv njegova isključivanja

Predsjedništvo socijaldemokrata ima dva vruća krumpira u rukama: dramatični poraz na europskim izborima i okretanje leđa šefu stranke nekoć najpopularnijeg ministra u Vladi. Optužbe koje je Linić iznio iznimno su teške te za sada još nedokazane.

Nema, stoga, sumnje da bi Liniću njegovi stranački kolege mogli 'suditi' zbog toga što je, ako citiramo Statut SDP-a, svoje ponašanje i djelovanje usmjerio protiv odluka stranačkih organa, nečasnim djelima ili grubim postupcima kršio Statut, programska načela i ciljeve Stranke te time štetio ugledu Stranke.

U tom slučaju, Predsjedništvo može samo donijeti odluku o isključenju iz stranke, a njegovu odluku mora potvrditi Glavni odbor SDP-a na prvoj sljedećoj sjednici koja je već u subotu. 'O tome će se razgovarati na tijelima SDP-a, ali u svakom slučaju, Slavko Linić je ikona stranke, kao što reče netko prije mene, i ja mislim da u SDP-u još uvijek ima mjesta za njega, ako to želi', rekao je saborski zastupnik SDP-a. Nada se kako bi Milanović mogao povući i strateški potez te uopće ne potegnuti pitanje Linića na Predsjedništvu. Naime, ako ga ostavi u stranci, oduzet će mu mogućnost prikazivanja u javnosti kao žrtve.

Ako ipak dođe do glasanja, Linić će najvjerojatnije biti isključen. Naime, od 16 članova Predsjedništva, tek će dvoje biti sigurno protiv isključenja: riječ je o dvojici potpredsjednika stranke, Rajku Ostojiću i Zlatku Komadini.

Članovi Predsjedništva uglavnom drže Milanovićevu stranu.

Omjer snaga pogledajte u infografici.