PRAVOSUDNI ZABORAV

Luka Modrić je slobodan čovjek: DORH ga više ne tereti za lažni iskaz na suđenju Mamiću

02.07.2024 u 19:03

Bionic
Reading

Nakon što je dvaput podizalo optužnicu protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću, Državno odvjetništvo odlučilo je, baš kao i u Lovrenovom slučaju, odustati od daljnjeg kaznenog progona Luke Modrića

Općinski kazneni i Županijski sud u Zagrebu oba puta kad je pokrenut progon dvojice poznatih nogometaša optužnice su odbacili, pa do suđenja nije nikad ni došlo.

Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen osječkom Općinskom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podignuli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je istjecao početkom kolovoza.

Umjesto toga osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Tužiteljstvo je zaključilo da je riječ o identičnoj pravnoj situaciji, javlja Jutarnji.

Ispitivanje Luke Modrića u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Poznato je kako su Modrić i Lovren 2017. svjedočili na suđenju Mamiću u Osijeku, a iskazi su bili biti povoljniji za Mamića nego prije toga u USKOK-ovoj istrazi. Obojica su porekli djelo i odbili odgovarati na pitanja tužitelja. Modrić je uz ostalo rekao da je pogrešno interpretiran njegov prvi iskaz u kojemu je praktički teretio Mamića, da je govorio o stvarima u koje se najbolje ne razumije te da je bio ispitan nakon puta pa je bio umoran i nije pazio što sve ulazi u zapisnik.

Obje optužnice za lažni iskaz odbačene su 2018. godine najprije na zagrebačkome Općinskome te na Županijskome sudu, zbog čega suđenja nije ni bilo. Sudovi su, naime, zaključili da su optužbe protiv Modrića i Lovrena bili preuranjene jer nije postojao sudski zaključak koji bi ukazivao na to koji od dvaju iskaza je bio lažan.

Ovdje se u slučaj umiješao Vrhovni sud, koji je u zasebnom zaključku odbacio argumente zagrebačkih sudova da postupak za davanje lažnoga iskaza nije moguće voditi prije pravomoćne presude zbog preuranjenosti.

Osječki DORH je temeljem te odluke u lipnju 2023. podignuo nove optužnice protiv Modrića i Lovrena, no nedavno je zagrebački Županijski sud odlučio da Lovrena nije moguće goniti za isto kazneno djelo, a isti princip sada je primijenjen i na Modrića.