Ovo ''zdrave'' odnosi se na to da su bez jaja. Nekako mi je glupo zvučalo nasloviti ovaj post Pince bez jaja ili Majine pince bez jaja. Nelagodno bilo i meni i Maji i pincama ;)
Jučer sam provela predivno poslijepodne s Majom Kefeček, koja je već gostovala na Sjedi&Jedi i po svemu sudeći i jope' će! I upravo gostuje :).
Maja je pekla takozvane zdrave pince, bez jaja i šećera, pričala o zdravoj hrani,
o mami koja dekupažira uskrsna jaja i još mnogočem' zanimljivom!
Dekupažirana jaja Majine mame, na Majinom balkonu u Sigetu
U teglicama s biljem i začinima koje je posadio Majin dečko
Meni omiljeno mamino jaje ...
... simpa trenutak u kuhinji ...
... fora detalj prvi ...
... drugi i ...
... trećis Majinog frižidera ...
I supercool Maja i ...
... njezin dečko :)
Ove su pince dušu dale za brzinsku pripremu tako da ih stignete umijesiti i ispeći i na sam Uskrs, ako nikako ne stignete prije. Nemaju jaja ni šećera, imaju pirovo brašno pa ih mogu kušati i alergičari na pšenicu. Iako, postoji varijanta i s polubijelim brašnom - pa k'o voli i smije, nek' izvoli.
za dvije pince
500 g pirovog brašna (ili tip 850/polubijelog)
1 vrećica suhog kvasca
1/4 žličice kurkume, za boju
100 g bio margarina
6,7 žlica agavinog sirupa
2,3 kapi eteričnog ulja naranče
naribana korica 1 limuna
2,3 dcl zobenog mlijeka bez šećera
1 mahuna vanilije (koju zakuhate kratko u zobenom mlijeku)
ili ako želite pincu sa šećerom - koristite zobeno mlijeko s vanilijom i šećerom
2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina
šaka grožđica (prethodno namakanih u vodi)
mješavina javorovog sirupa i vode za završno premazivanje
Majine su pince pogodne i za vegane, jer ne sadrže ni jaja ni maslac.
Prije svega valja prosijati brašno ...
Dinkel, Tip 630 ili ako koristite polubijelo Tip 850, dodati suhi kvasac, kurkumu i malo solii ...
... naribanu koricu limuna
Suhim sastojcima potom valja dodati 6,7 žlica agavinog sirupa ...
... par kapi eteričnog ulja naranče ...
... 100 g bio margarina (kojega je potrebno rastopiti na laganoj vatri) i ...
... 2 do 3 dcl zobenog mlijeka bez šećera i s vanilijom koju ste prethodno zakuhali u mlijeku (mahunu vanilije). Ovo je Majin home made proizvod. Carica spravlja vlastito zobeno mlijeko. Ako niste toliko vješti kupite ga u jednom od dućana zdrave hrane i ubacite vaniliju ili ako vam ne smeta šećer u zobenom mlijeku i pinci - pribavite si varijantu zobenog mlijeka s vanilijom i šećerom
Dodajte 2 žlice rakije
Ubacite mokre sastojke u suhe i dobro promiješajte. Vi ili vaš stroj! Iako ...
... ni kod ove vam pince ne gine rad rukama ;). Stavite tijesto u posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže 2,3 sata. U međuvremenu namočite grožđice. Kad se tijesto prvi puta digne, premijesite ga i umijesite grožđice
Pustite da se diže još pola sata, napravite križić po sredini i nakon toga ga smjestite na masni papir pa u pećnicu zagrijanu na 200 C
Pecite pincu/ce 30 minuta
Izvadite je/ih (ako ćete odmah peći obje) iz pećnice i ...
... premažite mješavinom javorovog sirupa i vode
Pince su gotove i party je ili doma (kod Maje i dečkajoj ;)) ili u ...
... prirodi/sigetskom parkiću!
S pincom, maslačcima ...
... uskrsnim jajima i ...
... Majom :)!!!
Mljac!
Sretan vam Uskrs žele Maja, pince i Sjedi&Jedi I kao glazbena podloga; prigodnoga imena i glazbe danasnastupajuća Zola Jesus!