intervju za afp

Malala apelira na Pakistan: Zaustavite protjerivanje afganistanskih izbjeglica

13.07.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Pakistanka Malala Yousafzai je, u intervjuu AFP-u pozvala Pakistan da odustane od politike protjerivanja iz zemlje Afganistanaca bez dokumenata, posebice zbog toga da bi se od talibana mogle zaštititi djevojčice i žene.

"Iznimno zabrinjava što Pakistan tjera afganistanske izbjeglice da se vrate u Afganistan. Jako sam zabrinuta za žene i djevojke", rekla je ta 27-godišnjakinja koja je 2014. dobila Nobelovu nagradu za mir, kojom je nagrađena za bespoštednu borbu za prava djevojčica na obrazovanje.

Malala je imala 15 godina kada su 9. listopada 2012. pripadnici pakistanske podružnice talibana koji djeluju pod nazivom Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) upali u školski autobus u kojemu se vozila od škole do kuće i upucali je u glavu jer se usudila voditi kampanju za obrazovanje djevojaka.

Hitno je prevezena u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje joj je pružena najbolja liječnička skrb. Postala je svjetski simbol otpora vjerskom ekstremizmu i glas djevojaka lišenih obrazovanja, a godine 2014. postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir u povijesti dodjele prestižne nagrade.

Premda je pakistanska vlada produljila dozvolu za boravak afganistanskih izbjeglica u Pakistanu na još godinu dana, ovaj je tjedan upozorila da će nastaviti s protjerivanjem doseljenika bez dokumenata.

Otkako je Islamabad prošle godine doseljenicima bez dokumenata naredio da isele iz zemlje, jer će u protivnom biti privedeni, više od 600.000 Afganistanaca pobjeglo je iz susjednog Pakistana.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da osobe koje su primorane vratiti se u Afganistan riskiraju talibanski progon.

Otkako se u kolovozu 2021. talibanska vlada vratila na vlast, svojim je krutim tumačenjem islama utjecala na to da se prava afganistanskih žena još više smanje.

Ženama su zatvorena vrata srednjih škola i fakulteta, a isto je s posjetama parkovima, sportskim dvoranama i kupalištima.

"Mnoge od ovih djevojaka koje su živjele u Pakistanu ondje su studirale, pohađale školu, mnoge su bile zaposlene", rekla je Malala.

"Nadam se da će Pakistan promijeniti svoju politiku i zaštititi djevojke i žene, posebno s obzirom na mračnu budućnost kakva ih čeka u Afganistanu", dodala je. "Ne mogu vjerovati da živim u vremenu u kojemu su djevojčice više od tri godine lišene obrazovanja. Ovakva je situacija šokantna", kazala je Malala.

Zaklada Malala vodi kampanju za Ujedinjene narode čija je svrha proširiti definiciju zločina protiv čovječnosti da bi se u nju uključio i "rodni apartheid", izraz koji Ujedinjeni narodi koriste da bi opisali stanje u Afganistanu.