važni izbori

Malena država na istoku Europe u središtu geopolitičkog sukoba: Maske su pale, ono što vidimo je čudovišno!

20.10.2024 u 06:45

Bionic
Reading

Moldavija se ovih dana nalazi se u središtu geopolitičkih sukoba. Predsjednički izbori koji će se održati u nedjelju mogli bi odrediti ne samo smjer kojim će se kretati ova država, već i pokazati do koje mjere Rusija koristi svoje alate za utjecaj na političke procese u drugim državama

Od početka izborne kampanje, Moldavija je suočena s intenzivnim napadima u obliku dezinformacija, kibernetičkih prijetnji i političkih manipulacija, a sve povezano s interesima Moskve. Cilj je jednostavan – spriječiti Moldaviju da se približi Europskoj uniji i zadrži je u ruskoj sferi utjecaja.

Ovi izbori se, međutim, ne odnose samo na smjer kojim će Moldavija ići. Oni su ključni test za Rusiju, koja nastoji proširiti svoj utjecaj u Europi i oslabiti zapadne saveze, ali i za Sjedinjene Države, Europsku uniju i NATO, koji su odlučni u namjeri da pomognu Moldaviji u obrani njezine demokracije.

Napori Moskve

U mjesecima koji su prethodili izborima, Moldavija je postala poprište onoga što stručnjaci nazivaju ‘hibridnim ratovanjem’. Rusija koristi širok spektar taktika kako bi destabilizirala državu i utjecala na birače. To uključuje dezinformacijske kampanje, usmjerene napade na ključne državne institucije, poput pošte i zračne luke, te otvoreno financiranje proruskih političara i stranaka.

Jedna od ključnih figura u ovoj priči je Ilan Shor, bivši moldavski političar povezan s Rusijom. Shor je optužen da je pomogao oprati više od 15 milijuna dolara ruskih sredstava, koja su kasnije iskorištena za kupovinu glasova u korist proruskih kandidata. Prema nekim procjenama, oko 130.000 Moldavaca – što je oko 5 posto ukupnog stanovništva – bilo je meta pokušaja kupovine glasova, što predstavlja alarmantno veliki broj za ovako malu državu.

‘Ono što vidimo u Moldaviji je nevjerojatno,’ kaže Vassilis Ntousas, voditelj europskih operacija u Alijansi za osiguranje demokracije njemačkog Marshallovog fonda. ‘Intenzitet, razmjer i raznolikost narativa koji se šire, kao i broj lokalnih aktera koji pojačavaju te poruke, nevjerojatni su.’

Reakcija Zapada

Suočena s ruskim naporima, Moldavija je dobila podršku od svojih zapadnih saveznika. Sjedinjene Države, Europska unija i NATO poslali su savjetnike i tehničku podršku kako bi pomogli zemlji u obrani od kibernetičkih napada i dezinformacija. John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, izjavio je ovog tjedna da Rusija aktivno radi na podrivanju moldavskih izbora i europskih integracija zemlje.

‘Ruski zlonamjerni akteri ne ciljaju samo američke izbore, već ulažu ozbiljne napore kako bi utjecali i na izbore naših ključnih saveznika, koristeći iste taktike,’ izjavio je Mark Warner, predsjednik Odbora za obavještajne službe Senata SAD-a.

Uz tehničku pomoć, Moldavija je blokirala više od desetak računa na društvenoj mreži Telegram povezanih s Ilanom Shorom, dok je Meta uklonila brojne račune povezane s ruskim dezinformacijskim mrežama. Unatoč tim naporima, poplava dezinformacija nije prestala.

Prema Rennie Westcott, višoj analitičarki u tvrtki Blackbird.AI koja prati napore dezinformiranja na mreži, Rusija koristi Telegram kanale za širenje proruskih narativa, a ti napori su se pojačali uoči izbora. ‘Ovo je sada otvorena situacija, maska je pala – jasno se vidi podrška Rusiji,’ izjavila je Westcott.

Ključna raskrsnica za Moldaviju

Ovi izbori dolaze u ključnom trenutku za Moldaviju, koja se nalazi na raskrsnici. Država mora odlučiti hoće li se pridružiti Europskoj uniji ili će se ponovno okrenuti prema Moskvi. Predsjednica Maia Sandu i njezini saveznici snažno se zalažu za europske integracije, dok proruski kandidati, potpomognuti ruskim sredstvima i propagandom, pokušavaju spriječiti taj proces.

No, ovo nije samo unutarnje pitanje za Moldaviju. Izbori u Moldaviji imaju širi geopolitički značaj. Rusija nastoji proširiti svoj utjecaj na ostatak regije. Moldavija je, zbog svoje geografske blizine i povijesnih veza s Rusijom, postala idealna meta.

Kako ističe Ntousas, Rusija koristi svake izbore u Moldaviji kao priliku za testiranje svojih metoda. ‘Ako ne uspiju ovaj put, pokušat će ponovno na sljedećim parlamentarnim izborima sljedeće godine,’ izjavio je.