saslušano 11 od 63

Malenica o formuli izbora sudaca Ustavnog suda: Razgovarat će se sa SDP-om

17.10.2024 u 21:12

Bionic
Reading

'Bez obzira na percepciju koju imaju pravosuđe i Ustavni sud, važna je uloga koju Ustavni sud ima u našem društvu pa je to i privuklo velik broj kandidata na javni poziv za ustavne suce', rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a Ivan Malenica, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav govoreći o tome da se 17 kandidata više prijavilo nego prije osam godina

Saslušano je prvih 11 kandidata za suce Ustavnog suda od ukupno njih 63 koliko ih se prijavilo. Ivan Malenica gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je da je danas bilo zanimljivih pitanja kandidata, ali i odgovora.

'Pričekao bih još pet dana da vidimo ostale kandidate, a nakon toga slijede konzultacije unutar parlamentarne većine, ali isto tako i s oporbom oko toga tko će biti 10 novih sudaca Ustavnog suda', kazao je Malenica.

Komentirajući tvrdnje predstavnika iz stranke Most, da su se HDZ, SDP i Možemo! već dogovorili oko sudaca Ustavnog suda, Malenica je rekao da je izbor sudaca Ustavnog suda konsenzus vladajućih i oporbe.

'Pretpostavljam da najveća oporbena stranka SDP, zajedno sa Možemo! nisu uključili Most u razgovore oko kandidata i otud nezadovoljstvo Mosta. Pretpostavljam da se nezadovoljstvo vuče i od nekih odluka Ustavnog suda koje nisu išle Mostu u prilog, prije svega odluka oko referendumskih inicijativa', kazao je Malenica dodajući kako su imali dva ciklusa izbora ove godine koji su se poklopili s istekom mandata ustavnih sudaca.

'Mislim da tu ne treba dramatizirati pretjerano oko toga', rekao je Malenica.

Dodao je kako do početka prosinca imaju dovoljno vremena učiniti formalnu proceduru te da sjednu i razgovaraju oko 10 sudaca.

  • +4
Saslušavanje kandidata za Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

O formuli izbora sudaca razgovarat će se sa SDP-om

'Načelno je oko izbora sudaca bila formula 5-5, što znači da pet sudaca predlaže parlamentarna većina, a pet oporba. O tome će se razgovarati još sa SDP-om', kazao je Malenica.

Odgovorio je i na kritike da je Ustavni sud 'produžena ruka vlasti'. Te su kritike od onih, kazao je Malenica, kojima nisu odgovarale pojedine odluke Ustavnog suda.

'Bilo je pojedinih odluka Ustavnog suda koje nisu išle u prilog vladajućima. Međutim, mi na takav način ne komuniciramo i ne kritiziramo Ustavni sud. Naravno, puno toga se politizira, pa i odluke Ustavnog suda. U nedostatku nekih argumenta, onda je najlakše udariti prema nekoj instituciji koja ti ne odgovara, pa je tako ne samo Ustavni sud, nego čitav niz institucija okarakteriziran da je 'pod šapom' vladajućih. Međutim, i Ustavni sud je donosio neke odluke koje nisu išle u prilog Vladi ili vladajućoj većini', dodao je Malenica.

Rekao je i kako je 'bilo vrijeđanja od strane predsjednika Republike.

Odgovarajući na pitanje treba li ovakav Ustavni sud bilo kakvu reformu, rekao je kako postoji prostor da se promišlja u budućnosti o nekim promjenama.

'Naravno za to je potreban širi konsenzus unutar Hrvatskog sabora. Ali, prije svega, treba uključiti sve relevantne dionike tog procesa. Pa i sam Ustavni sud, i znanstveni dio, akademsku zajednicu. Tako da o tom se može promišljati u budućnosti', izjavio je Malenica.

Nije konkretizirao što bi se točno mijenjalo.