PREGOVORI ZA FORMIRANJE VLADE

Maletić: HDZ prihvaća sve današnje točke, ali ne damo županije

19.11.2015 u 09:55

  • +11

MOST započeo drugi krug pregovora s koalicijom Hrvatska raste

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što su prošli tjedan odradili informativne sastanke, Most je danas s HDZ-om i SDP-om započeo pregovore o reformama i sastavljanju nove Vlade. Pregovaralo se po stručnim skupinama, a na jutros započetom sastanku Mosta i SDP-a nisu sudjelovali čelnici stranaka Zoran Milanović i Božo Petrov

17:01 Oko 16 i 30 završio je sastanak Mosta i HDZ-a nakon čega su se novinarima obratili Tomislav Panenić i Ivana Maletić. 'Danas su se vodili razgovori na razini struke, nismo vodili političke razgovore, iznijeli smo pozicije Mosta i sada čekamo odgovore na svoja pitanja', rekao je Panenić. 'Ovo je bio razgovor dvaju partnera usmjeren na reforme. Mi smo napravili čitav program koji je usmjeren na provedbu tih reformi i stavljanje u prvi plan poduzetnika i građana. Razgovarali smo kako pomoći ekonomiji i potaknuti rast i razvoj', poručila je Maletić.

Za HDZ, dodala je, danas nije bilo neprihvatljivih točaka. 'Drago nam je da kolege u prvi plan stavili povezanost pravosuđa i poduzetništva', rekla je Maletić. Novinari su je upitali za komentar izjave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je rekao da će HDZ Mostu ponuditi i više nego što oni to traže. 'Nije bilo ponuda i ne-ponuda nego konstruktivni razgovor o reformama koje se moraju dogoditi', rekala je Maletić. Novinari su je upitali i za komntar izjave HSLS-ovog predsjednika Darinka Kosora koji je kritizirao zastupnike nacionalnih manjina zbog toga što su se svrstali uz koaliciju Hrvatska raste. 'Bit će prilike razgovarati o tome tko se gdje svrstao', rekla je Maletić, a na dodatno pitanje je li izjava Darinka Kosora bila neprimjerena Maletić je rekla: 'Svatko ima pravio dati svoj potpis i svatko ima pravo donijeti odluku kakvu hoće'.

Komentirala je i sporazum koji su danas potpisali SDP i IDS prema kojem IDS traži regionalizaciju i Istru kao samostalnu regiju. 'Želimo da se županije zadrže i da se sustav ojača kroz podizanje kavalitete i efikasnosti rada. Mi ne bi išli na koncept regionalizacije ili posebnog tretmana pojedinih djelova', zaključila je Maletić.

15:37
Pregovori koji su započeli između Mosta i HDZ-a nešto iza 13 sati, još uvijek traju.

15:03 
Predsjednik primorsko-goranskog županijskog SDP-a Zlatko Komadina i predsjednik riječke organizacije stranke Vojko Obersnel u utorak su rekli kako očekuju da će SDP, kao čelna stranka koalicije Hrvatska raste, postići dogovor s Mostom i sastaviti novu Vladu. Kažu da je vladajuća koalicija koja je na vlasti ove četiri godine već počela provoditi i provodi reforme za koje se zalažu.

14:27 Uoči sastanka predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da obje strane imaju zajedničke ciljeve, a to su izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi uspjele reforme. Na upit je li lista zahtjeva Mosta predugačka, Karamarko je rekao kako smatra da su ti zahtjevi realni.Šef HDZ-a poručio je kako će Mostu ponuditi puno više od onoga što se trenutno nalazi u njihovim zahtjevima: 'Mi ćemo Mostu ponuditi puno više od onoga što su njihovi zahtjevi u ovom momentu. Mislim da će se složiti da su te reforme opsežnije od onoga što su oni zatražili. Imamo spremne reforme što se tiče poduzetništva i u pravosuđu'.

13:10
Predstavnici Mosta koji su pregovarali u SDP-u su stigli su u HDZ gdje će s njima pregovarati Dražen Bošnjaković, Tomislav Ćorić, Ivana Maletić i Nikolina Babić

13:00
Nešto malo prije 13 sati su završili pregovori u SDP-u. Kako je nakon sastanka novinarima rekao Tomislav Panenić iz Mosta razgovor je bio konstruktivan. Prema SDP-u su ponovili svoja rješenja i na kraju pregovaračkog procesa očekuju od njih odgovore. 'Očekujemo do kraja pregovaračkog postupka da imamo usklađena stajališta, a onda će naši zastupnici odlučiti koja je strana ponudila bolja rješenja. Upitan što ako obje strane pristanu na reforme koje nudi Most Panenić je rekao da ipak postoje reforme koje nisu prihvatljive svima.

Razgovorima je bio zadovoljan ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je novinarima otkrio da se u razgovorima ulazilo u najsitnije detalje reformskih mjera. 'Moj osobni dojam je da se u 95 posto stvari slažemo, a ostatak ćemo dogovoriti u drugom krugu pregovora.

Na pitanje novinara kako SDP gleda na Mostove prijedloge uz poreznu reformu i smanjenje PDV-a Hajdaš Dončić je rekao kako smatra da je na razgovoru postignut konsenzus da do nekih promjena neće doći odmah. 'Oni to ne traže odmah jer se to i ne može dogoditi odmah, ali u godinu i pol do dvije možemo se dogovoriti oko redefiniranja stope poreza na dobit, a PDV ćemo ostaviti za kasnije', kazao je SDP-ovac.

Zadnje pitanje je upućeno obojici; postoje li jamstva za ispunjenje reformi? 'Gradimo povjerenje i mislim da ćemo ostati na tom putu. Kad se da ruka onda je to najvažnije', rekao je Hajdaš Dončić, a Panenić je dodao kako je najvažnije da svi odgovori na sva reformska pitanja budu javno predočeni. Upitani je li se na sastanku razgovaralo o mandataru nove vlade Panenić i Hajdaš Dončić su kazali da o tome nije bilo riječi.

12:41
Pregovori i dalje traju, nitko ni na časak ne izlazi iz dvorane. Tim iz Mosta ima zakazan sastanak u 13 sati kod HDZ-a, ali lako bi se moglo dogoditi da ne stignu na vrijeme.

11:47
Ubrzavanje rada sudova u prvom kvartalu 2016. te povećanje transparentnosti njihova rada u drugom kvartalu 2016., odlučnija informatizacija poslovanja i racionalizacija troškova u trećem kvartalu iduće godine te zaštita dužnika koji žive u nekretninama pod ovrhom u drugom kvartalu 2016., kao i promjena strukture Državnog sudbenog vijeća tijekom 2017. godine u smislu da suci trebaju biti manje zastupljeni u DSV-u, nekoliko je ključnih reformi koje Most zagovara na polju pravosuđa.

11:27 Što se tiče poduzetništva, mostaši tijekom 2016. i 2017. žele reviziju predstečajnih nagodbi kao i reviziju sustava potpora za poduzetnike tijekom iduće godine. Ukidanje obavezne članarine u HGK i HOK-u očekuju iduće godine, baš kao i ukidanje poreza na dividendu i udjele dobiti. Traže i da prvi inspekcijski nadzor bude savjetodavan, a da sankcija bude tek pri ponavljanju, a traže i da od 2016. postoji jedinstveni info portal za poduzetnike te u 2017. godini predviđaju reviziju davanja nameta uz ukidanje onih nepotrebnih. U 2017. očekuju izjednačavanje cijene energije pravnih osoba i fizičkih osoba, kao i centralizirano plaćanje davanja državi te fiksni iznos doprinosa na plaće do nekog neto iznosa (prijedlog do 5.000 kuna) uz smanjenje davanja na plaća te povoljno kreditiranje bez valutne klauzule.

10:45 Most je objavio popis reformi u pravosuđu i poduzetništvu koje će prezentirati HDZ-u i SDP-u na današnjim sastancima. Detalje reformskih zahtjeva mogućim rješenjima i smjernicama te s konkretnim rokovima njihove provedbe možete pročitati kada je riječ o pravosuđu - OVDJE, a o poduzetništvu OVDJE.

10:22 Na Iblerov trg je stigao i Radimir Čačić, koji je došao 'dati potpis' SDP-u. Čačić neće sudjelovati na pregovorima. Kaže da je Hrvatska umorna i treba se suzdržati od ideoloških podjela, a valja se fokusirati na reforme. Navodi da će prvo dati podršku SDP-ovoj koaliciji, a tek potom HDZ-ovoj, dodajući da ako Zoran Milanović ne postigne dogovor s Mostom, ne odbacuje suradnju s HDZ-om. Rekao je da je za reformsku Vladu, te dodao da ne ide na sastanak s HDZ-om, ali da se čuo s Tomislavom Karamarkom. Njegov je dojam, kaže, da je HDZ sada spremniji na reforme nego što je to bio u kampanji.

10:20
zgradi SDP-a pojavio se predsjednik te stranke Zoran Milanović. Rekao je da je samo došao pozdraviti pregovarače, ali neće sudjelovati u pregovorima.

10:15
U Mostu nisu bili željeli davati izjave, no Tomislav Panenić je ipak odgovorio na pitanje zašto pregovori nisu otvoreni za javnost. 'Ovdje se radi o pregovorima s ozbiljnim ljudima, ne bi bilo dobro da vi svi uđete unutra. Pustite nas da razgovaramo, a kasnije ćemo o svemu izvijestiti javnost.

10:10 Prije početka sastanka kratku izjavu je dala Nansi Tirelli, kazavši kako očekuje racionalne i konstruktivne pregovore sa dosta razuma, uvažavajući činjenice, okolnosti i ograničenja koja postoje u proračunu. Novinare je zanimalo smatra li Tirelli da će lijeva koalicija uspjeti doći do dogovora s Mostom. 'Sve ovisi koliko volje i odgovornosti ima Most da prihvati te činjenice. Preko noći je nemoguće mijenjati velike stvari, rekla je Tirelli i zatražila da i most 'Preuzme odgovornost'.

10:04 Pojavila se i delegacija Mosta. Ušli su u zgradu SDP-a nekoliko minuta nakon što su pregovori trebali početi. Došli su Tomislav Panenić, Jure Marinović, Ivica Mišić, Jasna Matulić i Dario Čehić.

9:40 Prvi su se u središnjici SDP-a pojavili ministri Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić, ali nisu htjeli odgovarati na pitanja novinara, nego su žurno ušli u zgradu. Došao je i Orsat Miljenić, Nansi Tirelli, i Branko Grčić.

Pregovori sa SDP-om održat će se u 10.00 sati u stranačkim prostorijama SDP-a, a pregovori s HDZ-om u 13.00 sati u stranačkim prostorijama HDZ-a. Teme pregovora su pravosuđe i poduzetništvo.

Nakon svakog sastanaka javnost će biti obaviještena o rezultatima kako bi se spriječile moguće manipulacije, poručili su iz Mosta.

Most je od SDP-a dobio ponudu da i na pregovorima budu prisutni mediji, izvijestili su na svojoj Facebook stranici.

'Most uvijek pozdravlja transparentnost i prisutnost medija na sastancima koji su ključni za budućnost Hrvatske, ali na transparentan i ravnopravan način prema svim stranama uključenima u pregovore. Stoga smo predložili po nama optimalno rješenje u obliku otvorenih pregovora u sjedištu Mosta na kojima bi radi opće dobrobiti bili prisutni HDZ i SDP i kojima bi prisustvovali i mediji. Nažalost, SDP se o tome nije očitovao, pa samim time njihov prijedlog nije prihvatljiv jer ne možemo biti nekorektni prema trećoj strani i stvarati dodatni pritisak na pregovarače', kažu u Mostu.