U TRENDU S EUROPOM

Malo Hrvata planira na birališta u svibnju

09.05.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Prema istraživanju agencije Ipsos provedenom u 12 zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, na izbore za Europski parlament izaći će svega 35 posto birača unatoč snažnim pokušajima briselske birokracije za većim odazivom. No vjerojatno će odaziv biti nešto bolji u konačnici, jer je oko 30 posto birača odgovorilo da će vjerojatno glasovati

Nizak odaziv birača na izborima za Europski parlament glavna su osnova kritike golemog birokratskog aparata kao bezrazložnog gutača novca i zato je pokrenuta snažna kampanja da se to promijeni, da se Bruxelles približi ljudima. Sudeći prema rezultatima ankete, nisu uspjeli. Prema predviđanjima Ipsosa, u Hrvatskoj će na izbore izaći 33 posto birača, što je znatno bolje nego prošle godine kada je odaziv bio katastrofalnih 20,76 posto, objavio je portal Elecionista.com na Twitteru. Pet od 12 zemalja obrađenih u anketi prema previđanjima će imati lošiji odaziv od Hrvatske. No rezultat je i dalje nizak u usporedbi s odazivom od 54,32 posto izlaska na parlamentarne izbore 2011. godine.

Hrvatska je na prošlim izborima za Europski parlament gotovo oborila negativan rekord po niskom odazivu birača za europske izbore; gora je od nas bila je samo Slovačka 2004., u kojoj je na izbore izašlo 16,96 posto birača. Napomenimo i da se dodatnih 27 posto izjasnilo da će vjerojatno pristupiti glasovanju što bi trebalo poboljšati ukupan odaziv na birališta 25. svibnja.


Od birača u anketiranim zemljama, najviše će ih izaći na izbore u Belgiji 53 posto, potom u Francuskoj 44 posto i Italiji 41 posto. Najmanje birača prema ovom istraživanju izaći će u Poljskoj, svega 20 posto, i u Ujedinjenom Kraljevstvu 27 posto.

Zanimljivo je da je Ipsos biračima postavljao i pitanje i koliko su zainteresirani za europske izbore i došao do zanimljivih rezultata koji se najbolje oslikavaju na primjerima Poljske i Nizozemske. Nizozemci nisu zainteresirani za europske izbore i svega ih je 20 posto odgovorilo anketarima da ih zanimaju, ali će ih svejedno 41 posto izaći i još 30 posto vjerojatnih.

S druge strane 48 posto Poljaka zanimaju europski izbori, ali će ih na birališta izaći svega 20 posto uz 40 posto vjerojatnih. U Hrvatskoj se poklapa broj ljudi koji će izaći na izbori i onih koji su zainteresirani, zaustavio se na 33 posto.