NA SJEDNICI VLADE

Marić otkrio kako nas misli izvući iz provalije javnog duga

26.01.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Kako bi servisirali stare dugove, država će ove godine izdati obveznice u ukupnom iznosu od 25,4 milijarde kuna - 14 milijardi kuna na domaćem tržištu, te 11,4 milijarde kuna na inozemnom tržištu

Plenković je rekao kako su učvrstili dobre odnose dviju država. 'Posebno mi je drago što smo posjetili Muzej holokausta. Još jednom koristim priliku da izrazim sućut obiteljima svih žrtava najvećeg genocida u povijesti. Moramo se nastaviti boriti protiv antisemitizma', rekao je Plenković.

Za prvih sto dana rada svoje Vlade premijer je rekao da su bili 'prilično intenzivni'.

'Ako je to bio medeni mjesec, kako neki kažu, nisam siguran da bi se mnogi išli ženiti', rekao je Plenković kako bi naglasio svu kompleksnost posla ministara i predsjednika Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je strategiju upravljanja javnim dugom za razdoblje 2017. – 2019. godina.

'Smanjenje javnog duga počiva na tri stupa: rastu gospodarstva stopom većom od tri posto, smanjenju proračunskog deficita na samo 0,6 posto BDP-a u 2019. godini, te aktivacijom državne imovine', rekao je Marić.

Javni dug RH dosegao je, kaže, vrhunac koncem 2015. kada je bio na razini od 86,7 posto BDP-a. Do 2019. godine javni dug bi trebao pasti na razinu od 75,3 posto BDP-a.

Jedna od mjera predviđenih u sklopu Plana za 2017. jest financiranje putem obveznica, koje će se realizirati u ukupnom iznosu od 25,4 milijarde kuna od čega 14 milijardi kuna na domaćem tržištu (I., II. i IV. tromjesečje), a iznos od 11,4 milijarde kuna na inozemnom tržištu novca i kapitala i to u I. tromjesečju 2017., stoji u planu.

Vlada je danas odlučila za 30 posto smanjiti takse za izdavanje dokumenata poput osobne iskaznice, putovnice ili prometne dozvole.

Vlada je odbacila prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja, a što je predložilo 45 zastupnika u Hrvatskome saboru.

'Temeljito smo sve proučili i donosimo argumente kojima odbacujemo taj prijedlog. Saboru predlažemo da odbije prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru Barišiću', rekao je premijer Andrej Plenković.