APSURDAN PRIJEDOG

Marijana Petir branit će ljudska prava u saborskom odboru?

15.02.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Već u petak saborski zastupnici trebali bi potvrditi koji će biti vanjski članovi saborskih odbora, koje je u srijedu predložio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. S obzirom na to da je lista kandidata već usuglašena među saborskim klubovima, vrlo je vjerojatno da ćemo ubuduće, primjerice, u saborskom Odboru za ljudska prava gledati i bivšu zastupnicu HSS-a Marijanu Petir

Prema popisu koji će Saboru na izglasavanje predložiti Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove čak 104 vanjska člana trebala bi sjediti u 22 saborska odbora. Naime, prema Poslovniku sabora u radna tijela može se imenovati do šest javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika koji imaju sva prava člana radnog tijela, osim prava odlučivanja. Drugim riječima, vanjski članovi mogu sudjelovati u raspravi i svojim stručnim znanjem pomoći zastupnicima prilikom odlučivanja, no sami ne mogu glasati za zakonske prijedloge.

Tko je predložio 'homofoba desetljeća'?

Bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir za vanjsku članicu predložena je navodno na prijedlog HBK, a pritom nikome nije zametalo što je na prošlogodišnjem Zagreb Prideu izabrana za 'homofoba desetljeća'.

Među onima koji bi trebali pomagati zastupnicima u Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav našli su se - ustavni stručnjak Branko Smerdel, predstojnik Katedre za upravnu znanost te predstojnik Zavoda za javno pravo i javnu upravu zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić, dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, profesorica Ustavnog prava riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić te izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Ukoliko saborski zastupnici prihvate prijedlog Odbora za izbor i imenovanja u Odboru za Ustav, kao vanjski član trebao bi sjediti i bivši predsjednik, a sada član HDZ-ovog Visokog suda časti Florijan Boras.

Što se pak tiče vanjskih članova Odbora za obranu, u njemu bi, kao i u prošlom sazivu, trebali sjediti bivši načelnici glavnog stožera OS Petar Stipetić i Antun Tus, dok će se po prvi put kao vanjski članovi ovog odbora pojaviti bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića i bivše premijerke Jadranke Kosor te profesor na Fakultetu političkih znanosti Vlatko Cvrtila, bivši načelnik Policijske akademije i profesor kaznenog prava Petar Veić, bivši načelnik Uprave za personalne poslove GS OS RH, brigadni general Tomo Medved te Zvonko Maričić.

Zastupnicima članovima Odbora za financije i državni proračun ubuduće bi trebali pomagati Anto Bajo iz Instituta za javne financije, predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, pomoćnica direktorice Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije HGK Vanja Dominović, sudska vještakinja za bankarstvo i financije Marija Duljković, profesor na Katedri za financijsko pravo i financijsku znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta Nikola Mijatović te bivši pomoćnik ministra financija s početka 90-ih te financijski stručnjak Petar Sindičić.

U Odboru za zakonodavstvo trebala bi se skrasiti i neka Saboru poznata lica, koja nisu uspjela osvojiti saborske mandate. Među njima je i bivši zastupnik, bivši član HSLS-a i Libre te aktualni član HNS-a Mladen Godek. Saborske klupe, barem na odboru, trebao bi ponovno vidjeti i bivši saborski zastupnik HDZ-a te predsjednik Odbora za zakonodavstvo u prošlom sazivu Sabora Emil Tomljanović. Zastupnicima bi se u ovom odboru trebali pridružiti i profesorica na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Snježana Vasiljević, odvjetnica Deniza Antić (odvjetnica Vladimira Šelebaja u brakorazvodnoj parnici, odvjetnica Danka Končara te obitelji Magaš), stručnjak za područje radnih odnosa Marinko Učur te Mirela Fadljević, koja nije bila uspješna u prethodnim saborskim natječajima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te Vijeće za građanski nadzor obavještajnih službi.

Ukoliko pak bude izabrana kao vanjska članica Odbora za gospodarstvo, punici Vladimira Zagorca Jasni Borić neće biti nepoznato što su joj dužnosti u odboru. Naime, ta bivša pomoćnica ministra gospodarstva iz ranih 90-ih, već je u nekoliko saziva Sabora bila vanjski član saborskih odbora. Kao novi vanjski članovi u Odboru za gospodarstvo trebali bi joj se pridružiti profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Josip Tica, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, stečajna upraviteljica Sanja Kraljek te profesor Ekonomskog fakulteta Marko Kolaković.

Profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Dora Smolčić Jurdana, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić Jurić te predsjednica uprave HF Eko etno grupe Dijana Katica, koja je nedavno, prema pisanju medija, izbačena iz sobe u jednom dubrovačkom hotelu zbog premijera Zorana Milanovića, trebale bi biti izabrane za vanjske članice Odbora za turizam

Najviše je pak pažnje u javnosti izazvao vrlo vjerojatni izbor Marijane Petir u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Naime, ta bivša HSS-ova zastupnica za vanjsku članicu predložena je navodno na prijedlog HBK, a pritom nikome nije zametalo što je na prošlogodišnjem Zagreb Prideu izabrana za 'homofoba desetljeća'. Njoj će se u 'savjetovanju' članova Odbora za ljudska prava pridružiti i zastupnica Roma u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nura Ismailovski, glavni tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz te Ana Mandac, čije kvalifikacije vezane uz područje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina nisu poznate.

Predsjedniku Odbora za pravosuđe Josipu Kregaru i drugim zastupnicima članovima tog odbora također će se pridružiti vanjski članovi - odvjetnik Danijel Kardum, profesor na Katedri Građansko procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Mihajlo Dika, bivši sudac Vrhovnog suda te bivši predstojnik Zavoda za kaznene znanosti Mošćenice Pravnog fakulteta u Rijeci Berislav Pavišić, odvjetnica Katarina Čosić te bivša sutkinja te aktualna odvjetnica Ljiljana Levatić-Uskoković. Najjače ime u postavi kandidata za vanjske članove Odbora za pravosuđe je i bivši ministar pravosuđa te saborski zastupnik Dražen Bošnjaković

Imena najpoznatija javnosti ipak je prikupio Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Naime, tamo bi za vanjske članove trebali biti izabrani bivši SDP-ov zastupnik i ministar rada i socijalne skrbi u Račanovoj vladi Davorko Vidović, bivša HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić koja se u prošlom sazivu Sabora bavila osobama s invaliditetom i medijima, profesor radnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i novoizabrani predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Viktor Gotovac te docent Odsjeka za sociologiju filozofskog fakulteta u Zagrebu Dragan Bagić, koji je javnosti kao vanjski suradnik agencije Ipsos Puls postao poznat tijekom praćenja rezultata izbora i izbornih anketa.


Što se pak tiče Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku najpoznatiji od kandidata za vanjske članove su predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske stomatološke komore Hrvoje Pezo te predsjednica Humanitarne organizacije Zajednica Susret Bernardica Juretić. Njima će se pridružiti i glavna medicinska sestra Klinike za plućne bolesti Jordanovac Slava Šepec, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre Milosrdnice Mario Zovak te članica Upravnog vijeća Klinike za psihijatriju Vrapče HNS-ovka Zinka Bratuša, koja se kao diplomirana medicinska sestra bavi problemom alkoholizma.

Jadranka Kosor koja predsjeda saborskim Odborom za obitelj, mlade i sport pomoć bi trebala dobiti od profesorice na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandre Korać Graovac, bivše HNS-ove saborske zastupnice Danice Hurse te bivšeg državnog tajnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, iz vremena kada je na čelu ministarstva bila upravo Kosor, Stjepana Adanića

Boje dijaspore u Odboru za Hrvate izvan Hrvatske trebao bi braniti suradnik Instituta za javne financije Vjekoslav Bratić, inače rođen u Brčkom, zatim akademik Petar Strčić, bivša načelnica Odjela za Hrvate u inozemstvu ministarstva vanjskih poslova Bernardica Periš te John Vice Batarelo, australski Hrvat koji je trenutno na čelu Ureda za pastoral obitelji zagrebačke nadbiskupije.

O pravima branitelja ubuduće bi na Odboru za ratne veterane trebao raspravljati i HNS-ov načelnik Zlatar Bistrice i zapovjednik zagorske 103. brigade 1995. u akciji Oluja Žarko Miholić, predsjednik Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi Ilija Vučemilović Šimunović te Zvonko Maričić, čije se ime pojavljuje i na popisu kandidata za Odbor za obranu.

Što se pak tiče Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo kao vanjski članovi trebali bi biti izabrani profesorica na riječkom Građevinskom fakultetu Nevenka Ožanić, arhitektica Branka Martinović-Vuković te HDZ-ovka i inženjerka građevine Mirjana Čagalj.

U srodnom Odboru za zaštitu okoliša i prirode trebao bi se 'skućiti' bivši HNS-ov saborski zastupnik Miljenko Dorić, bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivan Martinić te bivši direktor Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske Mario Šiljeg.

Vanjski članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, po svemu sudeći, bit će hematolog Boris Labar, sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu Goran Sučić, ravnateljica Doma učenika Sušak u Rijeci Edita Stilin, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras, bivši ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice Krešimir Rotim te dekan osječkog Ekonomskog fakulteta Željko Turkalj.

Još jedan bivši zastupnik, SDP-ov Dragutin Bodakoš, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog centra za konjogojstvo, trebao bi postati vanjski član Odbora za poljoprivredu, gdje će mu se pridružiti i član Upravnog vijeća HCK te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek, ali i profesor na osječkom Poljoprivrednom fakultetu Mladen Jurišić.

Kao vanjski članovi Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije mogli bi biti izabrani - direktorica Centra za EU HGK Ružica Gelo, član Upravnog odbora Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić te bivša državna tajnica Ministarstva financija Ivana Maletić, koja je u ministarstvu bila zadužena za pretpristupne fondove Europske unije.

Iako se spominjao kao mogući nasljednik Zlatka Komadine na mjestu ministra prometa, njegov prezimenjak Pavao Komadina ipak će se morati zadovoljiti mjestom vanjskog člana Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu. Tom bivšem zamjeniku ministra pomorstva, prometa i veza i aktualnom predsjedniku Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka kao vanjski članovi mogli bi se pridružiti HNS-ov direktor Luke Šibenik Draško Lambaša, bivši predsjednik Uprave RIZ Odašiljača Robert Inkret, šef riječke podružnice Hrvatskih laburista i predsjednik podružnice Sindikata Istre i Kvarnera u brodogradilištu 3.maj Vedran Sabljak te bivši direktor Sektora za održavanje Hrvatskih cesta Tomo Vidović, koji je danas velikogorički vijećnik.

U Odboru za informiranje, informatizaciju i medije sjedit će i 'jake snage' Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara - potpredsjednica HND-a i novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić i zamjenik predsjednika SNH i novinar Hine Andrej Matijašević. Osim njih, redovnim članovima Odbora za medije pomoći će i profesor informacijskih znanosti na osječkom Ekonomskom fakultetu Ninoslav Novak, bivši glasnogovornik Hajduka Davor Pavić, profesorica Fakulteta političkih znanosti te predstojnica Centra za istraživanje medija i komunikacije Zrinjka Peruško te Veljko Lukić.

Što se pak tiče Odbora za ravnopravnost spolova, zeleno svjetlo kao vanjske članice trebale bi dobiti i aktivistkinja i stručna suradnica CESI-ja Tajana Broz, znanstvena novakinja na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar i stručnjakinja za ljudska prava Ivana Radačić te Silvija Dološić, koja bi se uskoro trebala naći i na glasačkim listićima kao kandidat Hrvatskih laburista za zamjenicu gradonačelnika Osijeka.

Iako u Sabor kao zastupnik nije htio, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel trebao bi ipak biti jedan od kandidata za vanjskog člana Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu. Društvo bi mu mogli praviti i koordinatorica poslova Udruge gradova Nives Kopajtich Škrlec, bivša tajnica Grada Osijeka Jadranka Nikolov, prodekan Pravnog fakulteta u Splitu i stručnjak za javnu upravu Mirko Klarić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, koordinator Udruge općina Mladen Ivanović, gradonačelnik Senja Darko Nekić, profesor Pravnog fakulteta u Osijeku i stručnjak za upravu i lokalnu samoupravu Boris Bakota te član kninskog HDZ-a Nikola Blažević.

Svih više od 100 predloženih kandidata, kako doznajemo, usuglašeno je među saborskim klubovima i vrlo je vjerojatno da će jednoglasno biti potvrđeni na plenarnoj sjednici. Možda je upravo i zbog usuglašavanja u odbore stiglo i nikada više stranačkih kandidata za vanjske članove, što je detaljnije analizirao portal obris.org.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Šime Lučin potvrdio je da su stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci predložili više od 300 kandidata, no samo njih 104 imat će sreću pomagati kao vanjski članovi odbora i za to primati honorar od 2.000 kuna.