krivotvorili oib?

Međimurje plin teško optužilo GZPO: Na prevaru nam pokušavaju oteti potrošače

10.10.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Gradska plinara Zagreb opskrba krivotvorinama i falsifikatima pokušava oteti dio potrošača Međimurje plinu. Ukratko, to je optužba koja proizlazi iz priopćenja koje je Međimurje plin uputilo javnosti, a u kojem se tvrdi da je GZPO preuzeo više od 3000 nepotpisanih zahtjeva kupaca.

Priopćenje Međimurje plina prenosimo u cijelosti:

'Od 01. listopada 2024. godine, od kada MEĐIMURJE-PLIN kao opskrbljivač u obvezi javne usluge za distribucijsko područje operatora distribucijskog sustava GRADSKA PLINARA ZAGREB ima uvid u svaki pojedinačni postupak promjene na tržišnu uslugu opskrbe krajnjih kupaca kućanstvo, pokrenut od strane GRADSKE PLINARE ZAGREB OPSKRBA na platformi HROTE, utvrdili smo sljedeće: na obrascima zahtjeva za promjenu opskrbljivača plinom ima „krivotvoren” (izmišljen) OIB – na obrascima zahtjeva za promjenu opskrbljivača plinom nema potpisa krajnjeg kupca odnosno promjene na tržišnu uslugu opskrbe plinom pokreću se temeljem obrazaca nepotpisanih od strane krajnjih kupaca.

O uočenoj nepravilnosti u pokretanju postupaka promjene bez potpisanih obrazaca od strane krajnjih kupaca obavijestili smo Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju, HERA, Hrvatskog operatora tržišta energije, HROTE, Ministarstvo gospodarstva te gradove Velika Gorica, Zaprešić i Zagreb, obzirom da je na taj način građanima Grada Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, odnosno krajnjim kupcima na distribucijskom području GRADSKE PLINARE ZAGREB uskraćeno pravo za korištenje javne usluge opskrbe plinom. Uskraćeno im je pravo na odabir usluge koju žele koristiti te time i pravo na odabir opskrbljivača plinom.

Na provjeru HERA-i dostavili smo 09.10.2024. godine 1076 nepotpisanih zahtjeva, danas 1811 takvih zahtjeva, a sutra će biti dostavljeno najmanje 1300 nepotpisanih zahtjeva. Do 01.10.2024. godine nismo imali uvid u pokrenute postupke promjene od strane GRADSKE PLINARE ZAGREB-OPSKRBA tako da smatramo da je na isti način do 01.10.2024. godine, bez potpisa samog kupca, oko 80.000 kupaca počelo koristiti tržišnu uslugu opskrbe od GRADSKE PLINARE ZAGREB-OPSKRBA.

Nadalje, obzirom da smo osigurali plin za opskrbu kupaca, rezervirali transportne kapacitete te imamo skladišne kapacitete s uskladištenim plinom, od 01.11.2024. godine krajnjim kupcima nudimo tržišne ugovore po cijeni koja je za 0,20 EUR/MWh (dvadeset eurocenti) niža od cijene javne usluge opskrbe plinom. Znači, ne 0,10 EUR/MWh (deset eurocenti), već 0,20 EUR/MWh (dvadeset eurocenti) manjom cijenom od cijene javne usluge.

MEĐIMURJE-PLIN svakome kupcu, i siromašnome, i onome koji teško plaća, i kupcu koji malo troši (kao mikropotrošaču), osigurava sigurnu i pouzdanu uslugu opskrbe plinom, javnu uslugu ili tržišnu uslugu opskrbe plinom. GRADSKA PLINARA ZAGREB – OPSKRBA ne radi po Odluci HERA-e i za sada nam nisu dostavili sve podatke o krajnjim kupcima.

Za sve kupce koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom MEĐIMURJE-PLIN će u potpunosti postupiti prema Odluci HERA-e te ćemo kupcima od sljedećeg tjedna dostavljati ugovornu dokumentaciju i račune za opskrbu plinom za listopad, studeni i prosinac 2024. godine', stoji u priopćenju.