'U ropotarnicu povijesti!'

Medvedev o EU izborima: 'Sada je vrijeme da Scholz i Macron daju ostavku'

10.06.2024 u 19:45

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zajedljivo je komentirao rezultate Europskih izbora, pozvavši njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da daju ostavku

"Rezultati su odraz nesposobne politike pružanja podrške banderitskim vlastima u Ukrajini nauštrb vlastitih građana, vaše idiotske gospodarske i imigracijske politike!" napisao je Medvedev na X-u u ponedjeljak.

Stepan Bandera bio je kontroverzni ukrajinski nacionalist, čije se ime učestalo koristi u Moskvi kako bi se kijevsko političko vodstvo diskreditiralo i etiketiralo kao kao fašističko.

Sada je vrijeme da Scholz i Macron daju ostavku, napisao je Medvedev. "U ropotarnicu povijesti!" dodao je.

Trenutno predsjednik Ruskog nacionalnog vijeća sigurnosti, Medvedeva se nekoć smatralo liberalnim reformatorom tijekom njegova predsjedništva od 2008. do 2012. godine.

Međutim, od početka ruskog rata u Ukrajini, zauzeo je tvrdolinijaški stav, često dajući provokativne izjave protiv Kijeva i Zapada.

Kremlj je zauzeo odmjereniji stav što se tiče izbornih rezultata Europskog parlamenta.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da proeuropske i proukrajinske snage i dalje ostaju na vlasti, no rekao je da desničarske stranke postaju sve popularnije.

Peskov je rekao da Rusija pomno motri situaciju i zanijekao je rusko miješanje u europsku politiku. Optužbe za uplitanje pokrenula su izvješća o ruskoj financijskoj potpori političarima krajnje desnice prije izbora.