OTPUTOVALA U SARAJEVO

Merkel ishvalila Srbiju i obećala potporu za EU

09.07.2015 u 13:22

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je razgovorima s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predstavnicima civilnog društva završila dvodnevni posjet Beogradu i otputovala u Sarajevo

Angelu Merkel u zračnoj luci Nikola Tesla ispratio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a na svom Twitter profilu objavio da je zadovoljan posjetom i potporom koju je Srbija dobila od Njemačke.

'Zadovoljni smo posjetom kancelarke Merkel, njenom ocjenom reformi koje provodimo i podrškom našem europskom putu', napisao je Vučić.

Njemačka kancelarka obećala je u srijedu, nakon razgovora s premijerom Vučićem, da će Beograd imati potporu Berlina u procesu eurointegracija, te rekla kako je samo 'pitanje vremena' kad će prva pregovaračka poglavlja o članstvu Srbije u EU biti otvorena.

Ona je ocijenila da je to Beograd zaslužio svojom spremnošću na kompromise u pregovorima s Prištinom i pohvalila ekonomske i gospdoarske reforme vlade.

Merkel se u četvrtak sastala i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem koji je, prema priopćenju iz njegova ureda, njemačkoj kancelarki uz izraze zadovoljstva 'izuzetno dobrim bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke i gospodarskom suradnjom' zatražio i potporu 'za dinamičniji pregovarački proces i otvaranje poglavlja tijekom ove godine'.

Merkel je jutros imala radni doručak s predstavnicima nekoliko organizacija civilnog društva u Srbiji, a svoju mini-balkansku turneju završava posjetom Sarajevu.