METEOROLOŠKI MOTRITELJI

Tuča u Ogulinu i Karlovcu nije prouzročila veću štetu; na Jadranu su moguće pijavice

27.04.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Na velikom prostoru Karlovačke županije padala je u subotu tuča praćena grmljavinom, ali dojava o štetama nema, jer je uglavnom bila veličine graška

Iako je u Ogulinu bila i veća i obilnija, nije padala velikom silinom te nije prouzročila veću štetu, doznaje Hina u meteorološkim postajama u Karlovcu i Ogulinu.

"Nevrijeme je došlo sa sjevera između 11 i 12 sati i kretalo se prema jugu, te je donijelo tuču, s tim da je tuča bila u veličini zrna graška do lješnjaka i nije padala velikom silinom", rekao je Hini meteorološki motritelj iz Ogulina Viktorio Slišković i ustvrdio da nema većih šteta.

U Ogulinu je temperatura zraka u 11 sati bila 17 stupnjeva Celzijevih i naglo je pala na osam, a u 13 sati porasla je, ali samo na 11 stupnjeva.

Oko 12 sati područje Rakovice zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom. U petnaestak minuta padala je tuča veličine lješnjaka koja nije nanijela veće štete.

Zahladilo je i u Karlovcu, a motritelj Zoran Lasić kaže da u Karlovcu i oko njega tuča uglavnom nije bila intenzivna, da je padala uglavnom uz pljusak te nije bila veća od zrna graška.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, koja spominje čak i mogućnost pijavica na Jadranu, pri čemu valja naglasiti kako njezina prognoza tih pojava ima posebnu težinu.

'U subotu na istoku Hrvatske promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a mjestimice će biti i pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar uglavnom slab, i to većinom sjeverozapadni. Temperatura zraka znatno niža nego u petak, i bit će oko 19 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj biti i suhih i sunčanih razdoblja, no i mjestimične kiše, ponegdje i pljuskova praćenih grmljavinom, vjerojatnije na širem karlovačkom i sisačkom području. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar najviša dnevna temperatura bit će od 14 do 19 °C.

  • +79
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimične će kiše ili ponekog pljuska biti uglavnom sredinom dana i poslijepodne. Vjetar slab, samo će prema otvorenom moru prolazno biti umjerenog sjeverozapadnjaka i zapadnjaka.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije pljuskova će biti češće ujutro i prijepodne, a lokalno mogu biti i izraženiji. Poslijepodne će biti više suha i sunčana vremena. Zapuhat će umjeren, na otvorenom moru i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar s kojim će i malo osvježiti pa će najviša temperatura biti većinom oko 20 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura, a promjenljivo će biti veći dio dana. Uz lokalno izraženije pljuskove može pasti i veća količina oborine, a moguće su i pijavice. Slabo i umjereno jugo zamijenit će sjeverozapadnjak, a more će biti umjereno valovito.

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Od nedjelje i dalje promjenljivo, početkom novoga tjedna i svježije...

U nedjelju i ponedjeljak na kopnu još malo svježije, a zatim će sredinom tjedna, uz više suha i sunčana vremena, temperatura zraka opet biti u porastu. No, do tada vrlo promjenljivo, uz povremenu kišu, u ponedjeljak u sjevernim kopnenim krajevima moguće i obilniju, a u višem gorju može zalepršati i poneka pahulja snijega. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Na Jadranu će u nedjelju ponovno zapuhati jugo s kojim će poslijepodne stići novo jače naoblačenje.

Početak novoga tjedna vrlo promjenljiv i još malo svježiji, uz povremeno umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Od srijede će pak rasti vjerojatnost za malo stabilnije i toplije vrijeme, uz više sunčanih sati', prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.