Metro zombiji part II

Metro: Last Light

07.05.2013 u 12:14

Bionic
Reading

'Posljednji metak. Posljednji dah. Posljednja prilika.'

Metro: Last Light (prije poznat kao Metro 2034) nadolazeći je nastavak Metroa 2033, uspješnice iz 2010. godine. Igru razvija 4A Games studio, a izdaje Deep Silver. Igru je prvotno trebao izdati THQ, no nakon spektakularnog bankrota THQ je intelektualna prava prodao Deep Silveru.


Metro 2033 je first-person-shooter čija se radnja bazira na istoimenoj knjizi ruskog autora Dmitryja Gluhovskog. Igru je razvio 4A Games studio, a 2010. godine izašla je za PC i Xbxo360 dok je PlayStation 3 verzija planirana, ali na kraju ipak odbačena.

 

 

Igra se vrti oko Artyoma, lika kojeg kontrolira igrač. Priča je smještena u post-apokaliptičnu Moskvu u podzemnu željeznicu grada dok misije povremeno igrača odvedu na površinu. Kako to obično biva, ovo post-apokaliptično okruženje posljedica je nuklearnog rata koji se zbio 2013. godine. Moskva je pretrpjela niz nuklearnih eksplozija koje su uzrokovale ekstremne količine radijacije te su preživjeli bili primorani pronaći spas u podzemnoj željeznici Moskve. Ljudi i životinje koji su zaostali vani mutirali su u bića imenom Dark Ones.


U 2033. godini Artyom, 20-godišnji preživjeli jedan je od prvih koji su rođeni u podzemnoj željeznici. Artyom sazna od vještog mutant-huntera da Dark Ones prijete njihovoj postaji te on odlazi na misiju u kojoj se mora suočiti s mutiranim bićima, Sovjetima i nacistima. Cilj njegove misije je doći do Polisa i zatražiti pomoć. U Polisu pristanu pomoći mladom protagonistu i njegovoj postaji te odlaze do raketnog silosa koji posjeduje dovoljnu snagu da izbriše Dark Ones s lica zemlje. U posljednji trenutak Artyom doživi vividnu halucinaciju induciranu od strane Dark Onesa. Nakon vizije pred igračom se nalaze dvije opcije, dva kraja. U normalnom kraju Artyom odluči aktivirati rakete i uništiti mutirane spodobe. U alternativnom kraju Artyom odluči uništiti lasersku navigaciju raketa jer je uvidio da mutirane abominacije zapravo žele uspostaviti mir preko halucinacija.

 

 

Kritika je bila prilično podijeljena prema igri hvaleći sablasnu atmosferu igre i superiorno single-player iskustvo. Onim čime nisu bili impresionirani su grafika, brojni bugovi i umjetna inteligencija neprijatelja.


Metro: Last Light direktan je nastavak na radnju Metroa 2033. Iako autor knjige, Dmitry Gluhovsky, radi na razvijanju priče s 4A Games studijom, igra nema poveznica s knjigom Metro 2034. Priča se nastavlja na kraj Metroa 2033 u kojem Artyom (ipak) odluči uništiti Dark Ones. U novom nastavku preostali preživjeli se još uvijek bore za goli život, no umjesto da budu ujedinjeni u borbi protiv nacista, bandita, komunista i mutanata, oni se bore međusobno ne bi li se dokopali D6 uređaja, uređaja koji posjeduje toliku moć da bi jednim potezom izbrisao i to malo ljudske civilizacije koje je preostalo.

 

 

Artyom/igrač mora pronaći smisao u svom tom kaosu jer upravo on je zadnja nada razrušene civilizacije.


Elementi gameplaya ostali su više-manje identični. Sat koji Artyom koristi za pokazivanje stanja filtera bitno je drugačiji, no sistem maske/fitlera ostati će isti. Moralni bodovi također će naći svoje mjesto u novom Metrou te je moguće da će i ovaj nastavak imati dva različita kraja. Sistem trgovanja i skrivanja ostati će relativno isti. Uz ostale zadatke igrač će morati brisati kameru od krvi i ostalih tragova nasilja (komadića tijela anyone?), a da ni ne spominjemo furiozno padanje kiše jednom kad stupite na površinu.

Brzina kretanja, ponovno punjenje oružja i vrijeme punjenja baterije nešto su brži u Last Lightu. Ove promjene reflektiraju veći stupanj vještine koje Artyom posjeduje u odnosu na original ili su uvedene da igra bude pristupačnija novim igračima. Naravno, 'olakšavanje' igre uvijek naiđe na oštre kritike od 'hardcore' fanova, no promjene neće biti revertirane.

 

 

Igra će izaći na PC-u, Xboxu360 i, za razliku od prethodnika, na Playstationu 3. Na pitanje hoće li se pojaviti i Wii U verzija, tehnički direktor 4A Gamesa Oles Shishkovtsov rekao je da 'Wii U ima užasan, spor procesor'. Kasnije je njegov kolega Huw Beynon malo ublažio tu izjavu rekavši da neće Metro neće izaći na Wii U konzoli jer 'ne mogu opravdati količinu truda koja bi trebala biti uložena da se ne izgubi na kvaliteti igre'.

 

 

Igra će izaći 14. svibnja u Sjevernoj Americi dok je izlazak igre za Europu zacrtan tri dana kasnije.