umirovljenici zajedno:

'Migrantima dati ključnu ulogu u rješavanju demografskih problema u Hrvatskoj i EU'

05.06.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Koalicija Umirovljenici zajedno založila se u srijedu ususret EU parlamentarnim izborima za osmišljenu imigracijsku politiku koja bi omogućila migrantima ključnu ulogu u rješavanju demografskih problema unije

"Posljednjih godina svjedoci smo porasta tenzija, pogotovo od desnih političkih opcija, koji skupljaju političke bodove prikazujući migrante isključivo u negativnom svjetlu", rekao je nositelj koalicijske liste za Europski parlament Milivoj Špika.

Smatra da bi dobro osmišljena imigracijska politika mogla omogućiti migrantima ključnu ulogu u rješavanju demografskih problema unije, uključujući i Hrvatsku, koja bi po nekim predviđanjima do 2030. trebala postati dom za više od pola milijuna migranata.

S obzirom na očekivani priljev migranata i sve izraženiji demografski problem s kojim se Hrvatska suočava, pravo je vrijeme za analizu mogućih rješenja kojima bi migranti mogli doprinijeti rješavanju demografskih problema, navodi Špika.

Starenje stanovništva dovodi do manjka radne snage, povećavanja troškova zdravstvene njege, mirovina i socijalnog sustava pa koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU ističe da integracija i podrška migrantima mogu donijeti brojne ekonomske, socijalne i kulturne benefite.

Vesna Horvat je rekla da je potrebno pozvati i udruge civilnog društva, političke stranke, ali i gradove i općine da osmisle politiku prihvata stranih doseljenika kako bi se preventivnim djelovanjem izbjegle tenzije i konflikti uslijed straha od nepoznatog.

Stihijskim pristupom rješavanju problema, umjesto implementacije dobro osmišljene integracijske politike, posljedice bi za zemlje članice unije mogle biti vrlo ozbiljne, poručuju Umirovljenici zajedno.  

U posljednjih deset godina, upozoravaju, migracije, posebice ilegalne, predstavljaju veliki izazov za Europsku uniju, posebice za članice koje primaju veći broj migranata. Porast broja ilegalnih imigranata u nekim zemljama EU-a također je izazvao političke i sigurnosne probleme zbog sve češćih incidenata koji šire strah i nesigurnost.