biden ih ugostio

Zoran Milanović nakon sastanka NATO-a bio je sa suprugom na večeri u Bijeloj kući

11.07.2024 u 10:07

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je u Washingtonu sudjelovao na sastanku na vrhu NATO-a na kojem je usvojena politička obveza dugoročne pomoći Ukrajini, a potom je bio na svečanoj večeri u Bijeloj kući u organizaciji američkog predsjednika Joea Bidena i prve dame Jill Biden, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Milanović i izaslanstvo sudjelovali su na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojem je donesen niz odluka, uključujući uspostavu NATO mehanizma sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i političku obvezu dugoročne sigurnosno-vojne pomoći za tu zemlju, stoji u priopćenju.

Također je usvojena politička obveza jačanja kapaciteta obrambene industrije, zatim obveza daljnjeg jačanja otpornosti članica NATO-a u potpori obrane Saveza kao i Akcijski plan za južno susjedstvo Saveza.

Po završetku sastanka šefovi država sa supružnicima, pa tako i Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, nastavili su druženje u Bijeloj kući na svečanoj večeri koju su za njih upriličili predsjednik SAD-a Joe Biden i prva dama Jill Biden.

Uz predsjednika Milanovića, kao članovi službene delegacije na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća bili su, među ostalima ministar obrane Ivan Anušić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Trodnevni skup NATO-a započeo je u proslavom 75. obljetnice saveza. U utorak i srijedu čelnici NATO-a najavili su daljnju vojnu potporu naporima Ukrajine da odbije rusku invaziju, uključujući sustave protuzračne obrane, uz obećanje da će izdvojiti 40 milijardi eura u sljedećoj godini. Također su proglasili put Ukrajine ka članstvu u NATO-u "nepovratnim".

Sjedinjene Države, Danska i Nizozemska u srijedu su pak objavile da je u tijeku obećana isporuka američkih borbenih zrakoplova F-16 iz Danske i Nizozemske.

NATO je sa skupa pozvao Kinu da prekine "svu materijalnu i političku potporu ruskim ratnim naporima" u Ukrajini.