svečanost na pantovčaku

Milanović odlikovao šefa SOA-e, glavni hrvatski špijun nije mogao suspregnuti suze

27.08.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao je v.d. ravnatelja SOA-e Danijela Markića Redom kneza Branimira s ogrlicom, a sam Markić u govoru zahvale nije mogao suspregnuti suze

Markić je započeo govor zahvalivši se Zoranu Milanoviću na suradnji, prenosi N1.

'Želio bih vam zahvaliti na suradnji koju smo imali, Vi kao predsjednik država ja kao ravnatelj službe. Po mom suradnja je bila uzorna. Isto tako bih Vam se želio zahvaliti na osobnom odnosu koji smo razvili, koji je za mene uvijek predstavljao jedan ozbiljan intelektualni izazov', rekao je Markić.

Zahvalio se i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, bivšem premijeru Tihomiru Oreškoviću, kao i premijeru Andreju Plenkoviću.

'Zahvalio bih se i vašoj prethodnici Kolindi Grabar Kitarović s kojom sam odlično surađivao kao i bivšom premijeru Tihomiru Oreškoviću koji je nekako mene doveo do te pozicije. Do dan danas ne znam ni kako ni zašto. Zahvalio bih se i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s kojim surađujem već osam godina intenzivno. Svi vi imate zajedničku jednu karakteristiku. Vi ste željeli jednu profesionalnu službu, efikasnu službu, u službi građana i države, i jednu depolitiziranu službu. To ste imali i to ćete Vi kao predsjednik države nastaviti imati', kazao je.

'Za mene je ovo odlikovanje jedno veliko iznenađenje. Nisam nikad smatrao da zaslužujem bilo što. Jer sam došao vlastitom voljom i uvijek sam radio što sam želio i volio raditi na meni najbolji način. Čim sam došao, u Hrvatskoj sam znao da sam dio povijesti. Ali sam znao da sam karika bez koje se može', rekao je Markić koji se zatim u suzama zahvalio generalima Anti Roso i Anti Gotovini za koje je izjavio kako 'bez njih ne bi bio tu niti bio čovjek koji sam danas.'

'Dug koji osjećam oprema njima se ne da mjeriti. Za kraj bi mogao izdvojiti svih tisuću zaposlenika. Jer kada vodite vrhunski sustav lako vas netko i prepozna', zaključio je Markić.

  • +12
Zoran Milanović odlikovao Danijela Markića Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Podsjetimo, Daniel Markić trenutno i to još samo par dana obnaša funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e, nakon što mu je prije dva mjeseca produljen mandat zbog nemogućnosti predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da se dogovore oko novog ravnatelja SOA-e. Markić, inače dugogodišnji šef SOA-e, od početka rujna odlazi na novu dužnost ravnatelja Obavještajno analitičkog centra Europske unije. S obzirom na to da od rujna više neće moći produžavati mandat Markiću, Plenković i Milanović imenovali su zamjenika ravnatelja SOA-e Hrvoja Omrčanina koji će preuzeti vodstvo nad agencijom do izbora novog ravnatelja.