poruka s pantovčaka

Milanović pozvao Plenkovića na sastanak

24.09.2024 u 17:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je još 9. rujna 2024. pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu ga poziva na sastanak na temu vanjske politike, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika u utorak

Povod za pismo bila je namjera Vlade da osnuje nova diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske u svijetu, bez prethodnih konzultacija s Predsjednikom Republike, iako je to prema Ustavu potrebno zajednički dogovoriti između Vlade i Predsjednika.

U pismu se naglašava da je predsjednik Milanović više puta tražio razgovore o toj temi, ali nije dobio odgovor. Ističe da vanjska politika nije stranačko pitanje, već zajednički interes svih građana, za što su, prema Ustavu, odgovorni i Vlada i Predsjednik.

Milanović posebno naglašava kako se prijedlozi o otvaranju novih diplomatskih misija i konzularnih ureda ne mogu donositi jednostrano, bez prethodnog dogovora, te da nije spreman prihvatiti Vladine prijedloge bez mogućnosti rasprave o njima.

„Hrvatski Ustav nas obvezuje na suradnju, te Vas još jednom pozivam na razgovor i dogovor oko ove teme. Vaš pristup, prema kojemu bi se uloga Predsjednika Republike svodila na bespogovorno prihvaćanje svih Vladinih prijedloga bez da se o njima može i razgovarati, suprotan je i Ustavu i interesu Republike Hrvatske te ga neću prihvatiti kako sada tako ni ubuduće“, stoji u Milanovićevom pismu.

Predsjednik je također ukazao na problem neimenovanih šefova diplomatskih misija, čiji su mandati istekli, te naglasio kako takva situacija šteti funkcioniranju hrvatske diplomacije. Zbog toga još jednom poziva premijera na sastanak, naglašavajući važnost suradnje i dogovora o svim pitanjima vanjske politike.

Predsjednikovo pismo, u kojemu iznosi svoje stajalište i poziva na dijalog, završava jasnim zahtjevom da se ovlasti i obveze definirane Ustavom poštuju s obje strane.